Advertising
Zakumaj.pl

Jak poprawnie przechowywać cytrynę?

Opiekun artykułu: okhan
Jak poprawnie przechowywać cytrynę?

Jak poprawnie przechowywać cytrynę?

Problem z wyglądem oraz smakiem cytryny krótko po jej zakupie jest dość powszechny. Często już na drugi dzień nie jest taka, jak powinna. Nie jest to zazwyczaj defekt owocu, lecz niepoprawne przechowywanie, które przyczynia się do pogorszenia wyglądu. Zamiast kupować codziennie świeżą cytrynę, znacznie lepiej nauczyć się poprawnie przechowywać już zakupioną. Oto kilka cennych porad.

Advertising
Advertising
  • Woreczek i woda

    Woreczek i woda

    Cytrynę można przechowywać bez problemów nawet przez miesiąc, trzeba jednak zabezpieczyć ją odpowiednio. Przede wszystkim należy ją umyć pod zimną, bieżącą wodą. Następnie włożyć cytrynę lub cytryny, jeśli chce się przechować więcej, do woreczka plastikowego i włożyć całość do lodówki. Tak przygotowana cytryna będzie nadawała się do przechowywania lub użytkowania przez całe 30 dni. Jest to dobre rozwiązanie, jeżeli ma się zapas cytryn i nie zdąży się ich zużyć w przeciągu kilku dni.

  • Mrożenie cytryny

    Mrożenie cytryny

    Jeżeli doszło już do rozkrojenia cytryny, wówczas czas jej przechowywania ulega znacznemu skróceniu. Nadaje się ona do spożycia przez 4 – 5 dni. Dobrze jest wtedy zamrozić ją – całej cytryny nie wolno mrozić, gdyż nie osiągnie się oczekiwanego efektu. Jednak zanim zamrozi się pachnącą cytrynkę, niezbędne jest wyciśnięcie z niej całego soku.

  • Mrożenie soku z cytryny

    Mrożenie soku z cytryny

    Z cytryny najcenniejszy do użytkowania jest sok, który dodaje się do napojów i deserów. W związku z tym zamiast mrozić plasterki lub połówki, lepiej zamrozić sam sok, wlewając go do foremek, w których zazwyczaj mrozi się lód. Dzięki temu sok będzie zawsze pod ręką, a przede wszystkim na długo. W dowolnej chwili będzie można wrzucić cytrynową kostkę do napoju, sprawiając, że zacznie smakować znacznie lepiej. W takiej praktycznej formie sok cytrynowy może być przechowywany aż 4 miesiące.

  • Skórka cytrynowa

    Skórka cytrynowa

    Poza sokiem wykorzystuje się często skórkę cytrynową, wrzucając ją przede wszystkim do wypieków – babek, biszkoptów, serników, ciasteczek. Także ona może być przechowywana przez jakiś czas w zamrażalniku. Wystarczy zetrzeć skórkę cytrynową na niewielkiej tarce i przełożyć do woreczków foliowych albo do plastikowego pudełka z zamknięciem. Taką skórkę włożyć do zamrażalnika i korzystać, kiedy tylko przyjdzie na to ochota.

Popularne tagi
  • kwas mlekowy
  • utrata wagi
  • cukier waniliowy
  • kuchnia polska
  • dobra dieta
  • lodówka
  • wady owoców
  • limonka
  • oliwa z oliwek
  • ziołowa oliwa
  • ser
  • rodzaj skórki
  • zalety orzechów brazylijskich
  • suszenie śliwek
  • zapach ryby
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising