Jak przygotować chipsy bananowe?
Jak przygotować chipsy bananowe?
Chipsy nie należą do najzdrowszych przysmaków, chociaż nie raz ma się na nie ochotę. Niestety tłuszcz i sól w jednej, niewielkiej paczce to nie najlepsza przekąska dla organizmu, zwłaszcza jeżeli dba się o dietę. W związku z tym, żeby mieć coś do chrupania na zimowe wieczory, warto zdecydować się na skorzystanie z przepisu na chipsy bananowe – smaczne i zdrowe.
Podstawowe elementy
Wykonanie chipsów bananowych jest niezwykle proste i nie wymaga wielu składników ani czasu. Może zająć jedynie 20 minut, w zależności od tego, ile bananów chce się zamienić na chipsy. Za pierwszym razem można jednego, aby sprawdzić, czy będą nam odpowiadały smakowo, a następnie więcej. W związku z tym do przygotowania chipsów niezbędne są:
* 1 – 2 banany,
* olej kokosowy,
* sól (opcjonalnie).
Niezbędna jest również patelnia oraz ręczniki papierowe, na których można będzie można kłaść przygotowane smakołyki.Przygotowanie chipsów
Banany trzeba obrać za skórki, a następnie pokroić. Można robić to w poprzek lub wzdłuż banana, wówczas uzyskuje się długie chipsy. Ze względu na wygodę smażenia lepiej kroić na mniejsze krążki, które później łatwiej się chrupie. Po pokrojeniu bananów na patelni należy podgrzać olej kokosowy. Nie za mocno, wystarczy, żeby był ciepły, a następnie kłaść na nim banany. Ze względu na to, że „piją” one olej, lepiej nie dodawać go w trakcie smażenia, żeby chipsy nie były zbyt tłuste.
Smażenie chipsów
Po położeniu plasterków bananów na patelni należy posypać je solą. Nie jest to konieczne, chociaż warto spróbować, ponieważ dzięki temu chipsy mają ciekawszy smak. Należy smażyć je z jednej strony 1 – 2 minuty, a następnie przewrócić, posypać solą i opiekać z drugiej strony, po czym zdjąć z patelni na talerz albo na ręcznik papierowy, do odsączenia.
Inne sposoby smażenia
Poza smażeniem chipsów na patelni można wykorzystać jeszcze inne sposoby smażenia lub suszenia bananów na smaczne przekąski. Wówczas można nie dodawać oleju kokosowego tylko pokroić owoce i wypiekać. Pierwszym sposobem jest wykorzystanie piekarnika. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układa się plasterki bananów i przypieka się, aż uzyskają złoty kolor. Drugi sposób to wykorzystanie suszarki do grzybów, jednak jest to długotrwała metoda, a banany nie są złote i chrupiące, jak po usmażeniu na patelni.
Dlaczego banany?
Z różnych owoców można przygotować zdrowe chipsy, jednak banany są szczególnymi owocami. Przede wszystkim zawierają dużo składników odżywczych, witamin oraz minerałów, które wspomagają organizm. Najważniejszym elementem jest potas, który poprawia ukrwienie organizmu, wzmacnia serce oraz stan naczyń krwionośnych. Dodatkowo banany są bardzo sycące, więc nawet zjedzenie kilku chipsów sprawia, że czuje się sytość, która pomaga w zachowaniu szczupłej sylwetki.