Jak samodzielnie przygotować żelki?
Jak samodzielnie przygotować żelki?
Żelki są przysmakiem, który jest chętnie jadany przez dzieci i dorosłych. Wiele mam obawia się, że w kupnych żelkach jest zbyt wiele konserwantów albo innych środków chemicznych, które mogą zaszkodzić ich pociechom. W takiej sytuacji zamiast kupować, można przygotować żelki samodzielnie. Brzmi to skomplikowanie, lecz wcale takie nie jest. Wystarczy spojrzeć na podany poniżej przepis.
Potrzebne składniki
Do wykonania smacznych żelek potrzebnych będzie kilka podstawowych elementów. Wśród nich niezbędne są:
* 100 ml soku owocowego (smak dowolny),
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 1 łyżka cukru,
* 6 łyżek żelatyny.
Potrzebne będą również foremki silikonowe do czekoladek, dzięki którym żelki będą miały ładny kształt.Pierwszy krok
Do garnka wsypać żelatynę. Zalać ją sokiem, po czym pozostawić do spęcznienia na 5 – 10 minut. Nie należy skracać tego czasu, bo żelki się nie udadzą.
Drugi krok
Kiedy żelatyna odpowiednio spęcznieje, dodać do niej sok z cytryny. Postawić na piecu i zamieszać, a następnie podgrzewać, aż żelatyna rozpuści się całkowicie.
Trzeci krok
Wsypać cukier, żeby żelki były słodsze. Wymieszać i podgrzewać nadal na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się cukru.Gdy masa będzie gotowa, można przelać ją do formy na czekoladki. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Jednak zdecydowanie lepsze efekty przynosi pozostawienie ich w chłodzie na 4 – 5 godzin.Żelki samodzielnej produkcji są pyszne, słodkie i delikatniejsze niż sklepowe. Smacznego!