Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować grillowane krewetki?

Opiekun artykułu: nasty
Jak przygotować grillowane krewetki?

Jak przygotować grillowane krewetki?

Dietetycy polecają jadanie grillowanych ryb ze względu na ich liczne właściwości odżywcze. Polecają również owoce morza, chociaż w ich jedzeniu pojawia się jeszcze pewna nieśmiałość. Nie trzeba jednak od razu próbować ostryg ani macek ośmiornicy. Mogą być krewetki, które coraz śmielej goszczą na polskich stołach. Wraz z sezonem na grilla mogą zagościć również na ruszcie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do przygotowania pysznej i bardzo aromatycznej potrawy z krewetek niezbędne są odpowiednie składniki. Wśród nich znajduje się:
    * 700 g krewetek,
    * 3 łyżki natki pietruszki,
    * 1 łyżka czosnku,
    * 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
    * 1/4 łyżeczki papryki ostrej,
    * 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
    * 1/4 szklanki soku z cytryny.
    Potrzebna będzie również duża miska, łyżka, a także patyczki drewniane do szaszłyków, które ułatwią pieczenie. Można również zaopatrzyć się w tackę aluminiową do pieczenia na grillu.

  • Etap pierwszy

    Natkę pietruszki drobno posiekać. Wrzucić do dużej szklanej albo metalowej miski. Wycisnąć sok z cytryny. Najlepiej, żeby był to świeżo wyciśnięty sok, a nie kupowany w butelce, ponieważ wtedy cała potrawa będzie miała lepszy aromat i smak. Soki z butelek są mniej wyraziste.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do soku oraz natki pietruszki. Dodać pieprz i paprykę mieloną, zamieszać. Przygotować krewetki. Powinny zostać umyte, osuszone ręcznikiem papierowym, a także obrane oraz odżyłowane.Wrzucić krewetki do miski i potrząsnąć naczyniem albo zamieszać łyżką, tak żeby wszystkie krewetki zostały pokryte marynatą. Przykryć miskę folią aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Grill rozgrzać. Wyciągnąć miskę z krewetkami i przygotować patyczki do szaszłyków. Zacząć nakłuwać na nie krewetki, wbijając patyczek tak, żeby przechodził przez ogon oraz przez głowę.Posmarować olejem ruszt albo tackę aluminiową, w zależności od tego, jaki sposób pieczenia się wybierze.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Przypiekać krewetki na grillu, pilnując, żeby ogień pod nim nie był zbyt duży. Należy piec je do momentu, aż staną się nieprzezroczyste.Można podawać z sosem czosnkowym i kawałkami pieczywa, a przed podaniem delikatnie skropić kilkoma kroplami soku z cytryny.

Popularne tagi
  • przystawka
  • grill
  • natka pietruszki
  • sok z limonki
  • pieczywo
  • sos czosnkowy
  • owoce morze
  • krewetki w panierce z wiórkami kokosowymi
  • dieta
  • masło klarowane
  • patyczki do szaszłyków
  • papryka ostra
  • krewetkowe szaszłyki
  • sos z krewetek
  • papryka mielona
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising