Jak przygotować grillowane krewetki?
Jak przygotować grillowane krewetki?
Dietetycy polecają jadanie grillowanych ryb ze względu na ich liczne właściwości odżywcze. Polecają również owoce morza, chociaż w ich jedzeniu pojawia się jeszcze pewna nieśmiałość. Nie trzeba jednak od razu próbować ostryg ani macek ośmiornicy. Mogą być krewetki, które coraz śmielej goszczą na polskich stołach. Wraz z sezonem na grilla mogą zagościć również na ruszcie.
Potrzebne składniki
Do przygotowania pysznej i bardzo aromatycznej potrawy z krewetek niezbędne są odpowiednie składniki. Wśród nich znajduje się:
* 700 g krewetek,
* 3 łyżki natki pietruszki,
* 1 łyżka czosnku,
* 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
* 1/4 łyżeczki papryki ostrej,
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
* 1/4 szklanki soku z cytryny.
Potrzebna będzie również duża miska, łyżka, a także patyczki drewniane do szaszłyków, które ułatwią pieczenie. Można również zaopatrzyć się w tackę aluminiową do pieczenia na grillu.Etap pierwszy
Natkę pietruszki drobno posiekać. Wrzucić do dużej szklanej albo metalowej miski. Wycisnąć sok z cytryny. Najlepiej, żeby był to świeżo wyciśnięty sok, a nie kupowany w butelce, ponieważ wtedy cała potrawa będzie miała lepszy aromat i smak. Soki z butelek są mniej wyraziste.
Etap drugi
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do soku oraz natki pietruszki. Dodać pieprz i paprykę mieloną, zamieszać. Przygotować krewetki. Powinny zostać umyte, osuszone ręcznikiem papierowym, a także obrane oraz odżyłowane.Wrzucić krewetki do miski i potrząsnąć naczyniem albo zamieszać łyżką, tak żeby wszystkie krewetki zostały pokryte marynatą. Przykryć miskę folią aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut.
Etap trzeci
Grill rozgrzać. Wyciągnąć miskę z krewetkami i przygotować patyczki do szaszłyków. Zacząć nakłuwać na nie krewetki, wbijając patyczek tak, żeby przechodził przez ogon oraz przez głowę.Posmarować olejem ruszt albo tackę aluminiową, w zależności od tego, jaki sposób pieczenia się wybierze.
Etap czwarty
Przypiekać krewetki na grillu, pilnując, żeby ogień pod nim nie był zbyt duży. Należy piec je do momentu, aż staną się nieprzezroczyste.Można podawać z sosem czosnkowym i kawałkami pieczywa, a przed podaniem delikatnie skropić kilkoma kroplami soku z cytryny.