Jak przygotować grillowane udka z kurczaka?
Jak przygotować grillowane udka z kurczaka?
Sezon na grilla to sezon na dobre jedzenie. Potrawy z rusztu smakują wyśmienicie, a szczególnie dobrze do przygotowywania i jedzenia sprawdza się drób, w tym udka z kurczaka. Soczyste, rozpływające się w ustach, idealny posiłek dla każdego. Jeśli nie wiesz, jak osiągnąć taki efekt, z chęcią podpowiemy. Wystarczy, że spojrzysz na podany w poniższym artykule przepis.
Jakie składniki są potrzebne?
Przed przystąpieniem do działania konieczne jest zebranie odpowiednich składników, wśród których powinny znaleźć się:
* 12 udek z kurczaka,
* 2 cm imbiru,
* 3 ząbki czosnku,
* 1 łyżeczka słodkiej papryki,
* 1 łyżeczka chili,
* 2 łyżki przyprawy typu warzywko,
* 100 ml oleju.
Krok pierwszy
Z przygotowanych do wykorzystania udek wyjąć kości. Następnie mięso umyć dokładnie i równie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać z łupinki, po czym przecisnąć przez praskę, natomiast imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Krok drugi
Olej przelać do miski. Dodać czosnek, imbir oraz pozostałe z przygotowanych przypraw. Bardzo dokładnie wymieszać całość, tworząc aromatyczną marynatę. Wykonaną marynatą nasmarować mięso, używając palców albo pędzelka, w zależności od własnej wygody. Istotne jest, żeby całe mięso zostało nią pokryte.
Krok trzeci
Mięso włożyć do miski, przykryć folią aluminiową i na 24 godziny włożyć do lodówki, aby dobrze przesiąkło marynatą. Raz na 2 – 3 godziny można je zamieszać, żeby marynata nie opadała na dno, tylko cały czas trzymała się na mięsie.Następnego dnia po przygotowaniu rozgrzać grilla i kłaść na gorący ruszt kolejne kawałki. Przypiekać z dwóch stron, aż mięso dobrze się upiecze, brązowiejąc z wierzchu i stając się chrupiącym przysmakiem. Podawać udka z chlebem albo ze świeżą surówką, w zależności od własnej ochoty.