Advertising
Zakumaj.pl

Wyśmienite pomidory prosto z grilla

Opiekun artykułu: jaskinia
Wyśmienite pomidory prosto z grilla

Wyśmienite pomidory prosto z grilla

Grillowane warzywa mogą być niezwykle smaczne, o czym przekonała się już niejedna osoba. Poza papryką i cebulą, które są częstym dodatkiem do mięs, można przypiekać na grillu również pomidory. Są one smaczne, soczyste, a doprawione przyprawami mogą stanowić nie tylko przystawkę, lecz całe danie. Warto spróbować, korzystając z pomysłów prezentowanych poniżej.

Advertising
Advertising
  • Pomidory z bazylią

    Pomidory z bazylią

    Pachnące ziołami pomidory z grilla mogą być wspaniałą potrawą. Do ich przygotowania potrzebne są:
    * 4 duże pomidory,
    * 4 łyżki oliwy z oliwek,
    * 2 łyżki świeżej bazylii,
    * pieprz,
    * sól.
    Warzywa umyć, osuszyć i przekroić na pół. Nasmarować je oliwą z oliwek, posypać przyprawami i świeżą bazylią, po czym położyć na tacce aluminiowej. Przypiekać na grillu przez 15 minut, a następnie podawać. Przed podaniem warto jeszcze raz posypać bazylią.

  • Pomidory z fetą

    Pomidory z fetą

    Pomidory z dodatkiem sera mogą być dobrą przystawką przed przygotowaniem cięższych dań z rusztu. Żeby je wykonać, niezbędne są:
    * 3 średnie pomidory,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 100 g sera feta,
    * 1 łyżeczka lubczyku,
    * 40 ml oliwy z oliwek,
    * pieprz,
    * sól.
    Przygotowane pomidory umyć, a następnie przekroić na pół. Przy pomocy łyżeczki pozbyć się gniazd nasiennych. Skropić je oliwą z oliwek, posypać pieprzem oraz solą. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać fetę i wymieszać. Przygotowanym farszem wypełnić pomidory. Posypać lubczykiem. Tak przygotowane pomidory układać bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie albo na tacce aluminiowej. Przypiekać, aż ser będzie bardzo miękki.

  • Pomidory z ziołami

    Pomidory z ziołami

    Zioła to doskonały dodatek do potraw z grilla. Dzięki nim nabierają wyjątkowego smaku oraz aromatu. Można nimi doprawiać mięsa, jak również warzywa, w tym pomidory. Aby je przygotować, trzeba zebrać następujące składniki:
    * 8 pomidorów,
    * 1 łyżkę oleju,
    * 1 łyżkę tymianku,
    * 1 łyżkę estragonu,
    * 1 łyżeczkę bazylii,
    * pieprz,
    * sól.
    Pomidory umyć i naciąć na czubku na krzyż. Skropić olejem oraz posypać wszystkimi przyprawami. Każdego pomidora ułożyć na osobnym kawałku folii aluminiowej i zawinąć lekko jej brzegi, lecz bez owijania nią całego warzywa. Piec na rozgrzanym grillu przez 15 minut. Po zdjęciu z rusztu rozsunąć na bok skórkę z pomidora i delektować się ziołowym smakiem.

Popularne tagi
  • sprzęt do grillowania
  • grzyby z cebulą
  • potrawa z rusztu
  • przygotowanie bakłażana
  • liście
  • pesto
  • danie grillowane
  • przygotowanie kurczaka w miodzie
  • przepis na bakłażany z grilla
  • cytryna
  • sezon grillowania
  • groszek czekoladowy
  • żeberka wieprzowe
  • grillowane śliwki
  • grill gazowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising