Wyśmienite pomidory prosto z grilla
Wyśmienite pomidory prosto z grilla
Grillowane warzywa mogą być niezwykle smaczne, o czym przekonała się już niejedna osoba. Poza papryką i cebulą, które są częstym dodatkiem do mięs, można przypiekać na grillu również pomidory. Są one smaczne, soczyste, a doprawione przyprawami mogą stanowić nie tylko przystawkę, lecz całe danie. Warto spróbować, korzystając z pomysłów prezentowanych poniżej.
Pomidory z bazylią
Pachnące ziołami pomidory z grilla mogą być wspaniałą potrawą. Do ich przygotowania potrzebne są:
* 4 duże pomidory,
* 4 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 łyżki świeżej bazylii,
* pieprz,
* sól.
Warzywa umyć, osuszyć i przekroić na pół. Nasmarować je oliwą z oliwek, posypać przyprawami i świeżą bazylią, po czym położyć na tacce aluminiowej. Przypiekać na grillu przez 15 minut, a następnie podawać. Przed podaniem warto jeszcze raz posypać bazylią.Pomidory z fetą
Pomidory z dodatkiem sera mogą być dobrą przystawką przed przygotowaniem cięższych dań z rusztu. Żeby je wykonać, niezbędne są:
* 3 średnie pomidory,
* 1 ząbek czosnku,
* 100 g sera feta,
* 1 łyżeczka lubczyku,
* 40 ml oliwy z oliwek,
* pieprz,
* sól.
Przygotowane pomidory umyć, a następnie przekroić na pół. Przy pomocy łyżeczki pozbyć się gniazd nasiennych. Skropić je oliwą z oliwek, posypać pieprzem oraz solą. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać fetę i wymieszać. Przygotowanym farszem wypełnić pomidory. Posypać lubczykiem. Tak przygotowane pomidory układać bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie albo na tacce aluminiowej. Przypiekać, aż ser będzie bardzo miękki.Pomidory z ziołami
Zioła to doskonały dodatek do potraw z grilla. Dzięki nim nabierają wyjątkowego smaku oraz aromatu. Można nimi doprawiać mięsa, jak również warzywa, w tym pomidory. Aby je przygotować, trzeba zebrać następujące składniki:
* 8 pomidorów,
* 1 łyżkę oleju,
* 1 łyżkę tymianku,
* 1 łyżkę estragonu,
* 1 łyżeczkę bazylii,
* pieprz,
* sól.
Pomidory umyć i naciąć na czubku na krzyż. Skropić olejem oraz posypać wszystkimi przyprawami. Każdego pomidora ułożyć na osobnym kawałku folii aluminiowej i zawinąć lekko jej brzegi, lecz bez owijania nią całego warzywa. Piec na rozgrzanym grillu przez 15 minut. Po zdjęciu z rusztu rozsunąć na bok skórkę z pomidora i delektować się ziołowym smakiem.