Jak przygotować ogórki kiszone w cieście?
Jak przygotować ogórki kiszone w cieście?
Odpowiednie przystawki – niewielkie, smaczne, rozpływające się w ustach – to jeden z kluczy do udanego przyjęcia. Jeśli dodatkowo są oryginalne, tym lepiej. Do takich oryginalnych dodatków na imprezę należą ogórki kiszone w cieście, które bardzo łatwo wykonać.
Jakich składników potrzeba?
Żeby przygotować smaczną przystawkę z ogórków, potrzebne są odpowiednie produkty spożywcze. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 2 duże ogórki kiszone,
* 2 szklanki mąki pszennej,
* 1 szklanka piwa,
* 2 jaja,
* 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Ogórki dobrze odsączyć z nadmiaru kwaśnej zalewy i obrać ze skórki. Można ją zostawić, ponieważ jest jadalna, jednak znacznie lepiej smakuje przekąska bez tego dodatku. Po obraniu pokroić warzywa na grubsze plasterki.
Krok drugi
Do miksera wsypać mąkę, dolać piwo, wbić jajko i wsypać sodę oczyszczoną oraz pozostałe przyprawy. Wyrobić bardzo dokładnie na gładkie ciasto, w którym będzie można zanurzać plasterki ogórków.
Krok trzeci
Na patelni rozgrzać olej. Powinno go być przynajmniej 0,5 cm. Plasterki ogórków moczyć w cieście i kłaść na patelnię. Każdy plasterek musi mieć odrobinę miejsca, żeby pływać, dlatego lepiej nie nakładać ich za dużo na tłuszcz, bo mogłyby się skleić. Smażyć z obu stron, aż będą mocno zarumienione.Odkładać po usmażeniu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Następnie podawać. Ogórki w cieście bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym albo jogurtowym.