Jak przygotować śledziową sałatkę z burakami?
Jak przygotować śledziową sałatkę z burakami?
Jaka jest największa zaleta śledzi? Możliwość podawania ich na wiele różnych sposobów – w occie, w oleju, w śmietanie oraz jako element sałatek. Bardzo dobrym i ciekawym z wyglądu daniem jest sałatka śledziowa z burakami. Podwójnie zdrowa, łatwa do wykonania, może cieszyć podniebienie na co dzień oraz od święta.
Jakich produktów potrzeba?
Wykonanie sałatki śledziowej jest możliwe, jeśli wcześniej zbierze się odpowiednie składniki, świeże – zwłaszcza w przypadku śledzi – i dobrej jakości. Potrzebne są:
* 400 g filetów śledziowych,
* 1 słoik buraków w wiórkach,
* 1 jabłko,
* 1 cebula czerwona,
* 1 majonez sałatkowy,
* 4 ziemniaki,
* 4 jajka,
* 1/2 cytryny,
* 3 łyżki śmietany 18%,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Śledzie przepłukać pod zimną wodą. Przełożyć do miski i zalać zimną wodą, pozostawiając je na 60 minut. W osobnej misce połączyć ze sobą majonez i śmietanę. Dobrze wymieszać.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, a jajka na twardo.
Krok drugi
Odsączyć filety z wody. Pokroić je na cienkie paski, po czym ponownie umieścić w misce, lekko soląc, skrapiając sokiem z cytryny oraz posypując pieprzem.
Krok trzeci
Buraki odsączyć z nadmiaru wody na sitku. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jabłko umyć dokładnie, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach. Z każdego produktu robić jedną kupkę na blacie albo przekładać do osobnych miseczek.Jajka również obrać ze skorupki – białka zetrzeć na tarce o średnich oczkach, żółtka na tarce z drobnymi oczkami.
Krok czwarty
Gdy wszystkie elementy są już przygotowane, rozpocząć układanie warstw w salaterce, najlepiej szklanej, aby efekt był widoczny. Pierwszą warstwą są ziemniaki, następnie część sosu majonezowego, śledzie, posiekana cebula, sos, buraki, jabłko, ponownie sos, białka jajek oraz żółtka na zakończenie.Sałatkę najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc i podawać następnego dnia. Smacznego!