Jak zrobić wiosenną sałatkę z ogórka, pomidora i sałaty?
Jak zrobić wiosenną sałatkę z ogórka, pomidora i sałaty?
Wraz z początkiem wiosny pora na odświeżenie przepisów na wiosenne sałatki. Bez nich żaden obiad nie będzie odpowiednio dobry, a żadna kolacja udana. Jak pokazują wszystkie badania, im więcej świeżych warzyw w sklepach oraz na targach, tym chętniej sięga się po nie, tworząc nie tylko fantazyjne kanapki, ale przede wszystkim sałatki. Na jedną z nich – z dodatkiem ogórka – przedstawiamy sprawdzony przepis.
Niezbędne składniki spożywcze
Dobre i świeże produkty to podstawa każdej sałatki. Trzeba o nie zadbać przed przystąpieniem do działania, kupując:
* 1/2 główki sałaty lodowej,
* 4 ogórki zielone,
* 3 pomidory,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 pęczek koperku,
* 3 łyżki śmietany,
* 3 łyżki majonezu,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Sałatę lodową umyć. Porwać na cząstki – nie ciąć nożem, żeby szybko nie nabrała nieładnego koloru – wrzucić do miski. Ogórki również przemyć wodą, obrać ze skórki, po czym pokroić na ładne, cienkie plasterki. Nie powinny być za grube, gdyż będzie to niekomfortowe podczas gryzienia.
Krok drugi
Koperek przemyć i posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Usunąć twardsze części, a następnie pokroić w tzw. półksiężyce. Wrzucić koperek, ogórki oraz pomidory do sałaty i delikatnie zamieszać. Na tym etapie można już oprószyć sałatkę odrobiną soli oraz pieprzu.
Krok trzeci
W osobnej miseczce wymieszać majonez ze śmietaną. Czosnek obrać z łupinek, przecisnąć przez praskę i również połączyć ze śmietaną. Dodać odrobinę pieprzu, może być pieprz ziołowy, a następnie wymieszać dokładnie i polać sałatkę. Wymieszać.Gotowe danie można od razu podawać albo na 10 – 15 minut włożyć do lodówki, żeby sałatka nieco się schłodziła. Smacznego!