Przepis na świąteczną sałatkę jarzynową
Przepis na świąteczną sałatkę jarzynową
Tę potrawę znają absolutnie wszyscy – kojarzy się ze świątecznymi dniami Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. W różnych rejonach Polski ma swoje różne odsłony, ale zawsze łączy je duża ilość warzyw oraz majonez. Poniżej znajdziesz przepis na dużą porcję sałatki jarzynowej – wystarczy spokojnie na kilka dni świąt dla całej rodziny. Jeśli nie planujesz przyjąć wielu gości, możesz spokojnie zmniejszyć proporcje o połowę.
Przygotowanie warzyw
Ten krok musisz wykonać co najmniej 5 – 6 godzin przed przygotowaniem sałatki. Do dużego garnka wrzuć ziemniaki, seler, marchewkę oraz pietruszkę (nie obieraj ich przed gotowaniem). Wszystko zalej wodą i wstaw na ogień. Nie dosalaj wody. Warzywa powinny gotować się przez około 45 minut, aż wszystkie będą bardzo miękkie, wręcz rozsypujące się. Następnie wylej wodę z garnka i odstaw warzywa na kilka godzin do wystygnięcia.
Jajka i konserwy
Dziesięć jajek wstaw do garnuszka z zimną i posoloną wodą. Ugotuj je na twardo, a następnie wyjmij z wody i pozostaw na co najmniej godzinę do wystygnięcia. Kukurydzę oraz groszek wylej na durszlak – muszą się odcedzić.
Obieranie warzyw
Kiedy warzywa z garnka będą już zimne, zacznij je obierać. Możesz to robić zwykłym nożem do smarowania masła – skórka będzie odchodzić pod palcami. Następnie pokrój wszystkie warzywa na dość cienkie plastry, ale nie talarki. Przyszykuj miskę oraz siatkę do warzyw (małe kółku lub kwadrat pokryte drucianą siatką – służy do krojenia warzyw w kosteczkę). Przeciskaj każdy plaster warzywa właśnie przez tę siatkę prosto do miski.Obierz jabłka, pokrój je w plastry i także przeciśnij przez siatkę. Podobnie postąp z jajkami.
Pozostałe składniki
Ogórki kiszone odsącz z wody. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Poszatkuj białą część pora. Te warzywa oraz kukurydzę i groszek przerzuć do miski z resztą składników.
Doprawianie
Przed doprawianiem należy wszystkie składniki ze sobą bardzo dobrze wymieszać. Dopiero teraz zacznij dodawać majonez. Najpierw dodaj pół średniego słoika i wymieszaj wszystko. Jeśli majonezu będzie za mało, to dodawaj go stopniowo po łyżce. Na koniec dodaj jeszcze dwie łyżeczki ostrej musztardy oraz dopraw solą i pieprzem. Sałatka gotowa. Przed podaniem włóż ją do lodówki na dwie godziny. Smacznego!