Jak przygotować syrop czekoladowo-imbirowy?
Jak przygotować syrop czekoladowo-imbirowy?
Syropy to nie tylko produkty na kaszel, lecz również dobre dodatki do kawy, deserów lodowych, bitej śmietany, a nawet ciast. Szczególnie dobrze jako urozmaicenie każdego przysmaku sprawdza się syrop czekoladowo-imbirowy. Doskonale smakuje, lekko rozgrzewa, więc nadaje się wspaniale na jesienne oraz zimowe wieczory, gdy ma się większą ochotę właśnie na takie smaki.
Co jest potrzebne?
Przygotowanie syropu do deserów nie jest bardzo skomplikowanym zadaniem. Tak naprawdę potrzebne są jedynie odpowiednie składniki, wśród których muszą znaleźć się:
* 1 szklanka czekolady gorzkiej,
* 1/2 szklanki wody,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1 łyżeczka esencji waniliowej,
* 1 łyżeczka imbiru,
* 4 goździki,
* sól.Pierwszy krok
Do niewielkiego garnka wlać wodę. Dodać cukier i zacząć podgrzewać na średnim ogniu. Mieszać co chwilę aż do momentu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści.
Drugi krok
Zmniejszyć ogień pod garnkiem. Wrzucić pozostałe składniki. Czekoladę gorzką można zastąpić słodką, jednak nie za bardzo, żeby syrop nie zabijał całkowicie smaku deserów, które będą nim polewane. Wymieszać składniki aż do ich całkowitego połączenia się. Już podczas podgrzewania syrop powinien mieć ładny, imbirowy zapach.
Trzeci krok
Gotowy syrop może zostać przelany do buteleczki albo do słoiczka. Najlepiej przechowywać go w lodówce, będzie nadawał się wtedy do spożycia przez 3, a nawet 4 tygodnie.
Czwarty krok
Zwieńczeniem przygotowania syropu jest przygotowanie gorącej czekolady z jego dodatkiem. Wystarczy zalać czekoladę wrzątkiem i ozdobić bitą śmietaną, a ją z kolei syropem. Można dodać syrop również bezpośrednio do napoju. Zamieszać dobrze, a następnie delektować się mocno czekoladowym smakiem, który z powodzeniem rozgrzeje oraz osłodzi całe ciało.