Orzeźwiająca woda mrożona ananasowo-miętowa
Orzeźwiająca woda mrożona ananasowo-miętowa
Czego pragnie się w czasie upału? Ochłody i orzeźwienia. Najlepiej, gdy pojawia się to w postaci dobrego napoju. Jeśli łączy on w sobie słodycz ananasa oraz aromat mięty, jest to napój doskonały albo woda mrożona właśnie z tych składników. Zamiast tradycyjnej lemoniady warto przygotować napój o egzotycznym posmaku, który może stać się lekiem na upalne dni. Oto ciekawy przepis.
Co jest potrzebne?
Wykonanie wody mrożonej o smaku ananasa nie jest trudne, lecz najpierw trzeba przygotować odpowiednie produkty. Pośród nich muszą znaleźć się:
* 1 ananas (albo 1 puszka ananasa),
* 1 l wody mineralnej, niegazowanej,
* 1 garść listków mięty,
* kostki lodu.
Potrzebny będzie również duży słoik i drewniana łyżka albo rozgniatacz do owoców.Pierwszy krok
Przygotowanego ananasa należy obrać. Pozbawić go zielonych listków, po czym wydrążyć twardą część ze środka i wyrzucić ją. Jest ona jadalna, ale posiada dość sporo goryczki, która mogłaby wpłynąć na smak całego napoju. Pozostałą część owocu pokroić w plasterki, a je z kolei w kostkę.
Drugi krok
Listki mięty przemyć i wrzucić je na dno słoika. Powinien być on umyty i dokładnie wysuszony. Jeśli wyjątkowo lubi się miętę, można dodać więcej niż 1 garść listków.
Trzeci krok
Przy pomocy rozgniatacza do owoców delikatnie rozgnieść listki mięty. Nie trzeba całkiem ich miażdżyć, a jedynie doprowadzić do stanu, w którym puszczą trochę soku. To samo można uzyskać drewnianą łyżką, jeśli nie posiada się rozgniatacza. Do rozgniecionych listków wrzucić kawałki ananasa i również rozgnieść je lekko, żeby puściły sok.
Czwarty krok
Na rozgniecione kawałki owocu wsypać lód. Trzeba użyć tylu kostek, żeby wypełnić cały słoik, ale nie upychać ich na siłę, ponieważ do słoika ma zmieścić się również zimna woda.
Piąty krok
Po włożeniu do słoika kostek lodu zalać całość zimną wodą i dokładnie zakręcić. Następnie wstawić do lodówki na 2 godziny. Jeśli chce się uzyskać naprawdę dobre orzeźwienie, lepiej pozostawić go do schłodzenia na 24 godziny. Po tym czasie nie usuwać lodu, lecz wlewać napój do szklanek prosto ze słoika, lód będzie działał niczym sitko.