Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować ziemniaki z grilla?

Opiekun artykułu: kanonier
Jak przygotować ziemniaki z grilla?

Jak przygotować ziemniaki z grilla?

Jednym z najlepszych dań, zarówno z ogniska, jak i z grilla, są ziemniaki. Pieczone nad ogniem, z dodatkami mają niesamowity aromat, którym nie można się nasycić. Jednak żeby potrawa z ziemniaków była naprawdę smaczna, trzeba wiedzieć, jak ją odpowiednio przygotować. Oto kilka wskazówek.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Żeby przygotować smaczne danie z rusztu, potrzebne są następujące składniki:
    * 8 dużych ziemniaków,
    * 250 g twarogu,
    * 2 pęczki szczypiorku,
    * 3 łyżki oliwy z oliwek,
    * 3 łyżki mleka,
    * pieprz,
    * sól.
    Ze względu na to, że ziemniaki smakują lepiej z sosem, można do nich wykonać sos czosnkowy z:
    * 1 jogurtu naturalnego, małego,
    * 3 łyżek majonezu,
    * 2 ząbków czosnku.
    Przydatna jest również folia aluminiowa, w której można będzie bezpiecznie upiec przygotowane warzywa.

  • Krok pierwszy

    Ziemniaki należy dokładnie umyć pod bieżącą, zimną wodą. Jeżeli są to młode ziemniaki, nie trzeba ich obierać ze skórki, przemycie ich delikatnie szczotką sprawi, że część skórki sama zniknie, a pozostała nie będzie przeszkadzać w jedzeniu. Podczas używania starych ziemniaków lepiej obrać grubą skórę, umyć i osuszyć warzywa.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Rozpalić grill. Z folii aluminiowej przygotować 8 dużych kawałków i posmarować je oliwą z oliwek. Następnie na środku każdego kawałka położyć ziemniaka, po czym dokładnie obwinąć. Położyć na ruszcie i piec przez 40 minut, często obracając, żeby przypiekły się z każdej strony.

  • Krok trzeci

    Twaróg wrzucić do szerokiej miski, dodać mleko. Szczypiorek umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, po czym pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do sera i wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając solą oraz pieprzem.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Ziemniaki zdjąć z grilla. Naciąć je ostrym nożem w kilku miejscach, póki są jeszcze w folii, a następnie rozchylić opakowanie. W zagłębienia ziemniaka włożyć twaróg ze szczypiorkiem. Polać sosem czosnkowym wykonanym po zmieszaniu jogurtu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku. Smacznego!

Popularne tagi
  • chleb tostowy
  • ostre skrzydełka
  • szynka
  • rozmaryn
  • nabiał
  • parówka
  • przepis na żeberka w winie
  • przygotowanie skrzydełek w miodzie
  • skrzydełka z tabasco
  • apetyt
  • marynata do kurczaka
  • przepis na skrzydełka
  • meksyk
  • śmietana
  • filety z kurczaka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising