Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować zupę szczawiową?

Opiekun artykułu: indygo
Jak przygotować zupę szczawiową?

Jak przygotować zupę szczawiową?

Zupa szczawiowa budzi wiele kontrowersji. Nie każdy uważa, że szczaw to dobry produkt do jedzenia, jednak tak właśnie jest i niektórzy czekają na nadejście ciepłej pory roku, żeby móc raczyć się zieloną zupą. Dobrze przygotowana, z dobrymi dodatkami, może stać się stałym elementem jadłospisu. Jeżeli przygotowuje się ją po raz pierwszy, warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu, który prezentujemy poniżej.

Advertising
Advertising
  • Podstawowe składniki

    Podstawowe składniki

    Wykonanie zupy wymaga kilku niezbędnych składników. Wśród nich znajdują się:
    * 1 garść świeżego szczawiu,
    * 4 jaja,
    * 2 kostki rosołowe (drobiowe),
    * 1 łyżka mąki pszennej,
    * 1 łyżka śmietany kwaśnej.
    Niezbędne jest także przygotowanie garnka i misek, do których będzie można przelać gotową zupę. W trakcie przygotowywania można ją doprawić solą i pieprzem, chociaż są zwolennicy niedoprawiania jej w żaden sposób, dlatego trzeba znaleźć swój własny smak.

  • Etap pierwszy

    Szczaw dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, chociaż można podgrzać liście również na wodzie. Szczaw wrzucić na patelnię i mieszać aż do momentu, kiedy roślina zmieni swoją konsystencję. stając się intensywnie zieloną papką.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Do garnka wlać 1,5 litra wody. Zagotować, a po zagotowaniu wrzucić kostkę rosołową – zamiast drobiowej może być również warzywna – oraz papkę szczawiową. Zamieszać i gotować przez 15 minut.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Śmietanę przełożyć do kubka lub miseczki, dodać mąkę, a następnie 1/2 chochelki wywaru szczawiowego. Wymieszać dokładnie. Dzięki takiemu postępowaniu śmietana nie zwarzy się w gorącej zupie, która zachowa swój kolor oraz konsystencję. Doprawić do smaku, np. żeby była ostrzejsza.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Jajka ugotować na twardo. Można również ugotować makaron albo ziemniaki – lecz nie w zupie, a osobno. Jaja przekroić na ćwiartki, ułożyć na głębokim talerzu. Wlać gorącą zupę i podawać jeszcze ciepłą. Zamiast z ziemniakami można podawać ją również z chlebem.

Popularne tagi
  • przepis na zupę dyniową
  • parówki
  • migdały
  • kremowa zupa
  • gałka muszkatołowa
  • zdrowie
  • jajko na twardo
  • kurki
  • pierś z kurczaka
  • mięso drobiowe
  • przyprawa
  • sposób przyrządzenia żurku
  • przepis na kwaśnicę
  • danie na jesień
  • bulion wołowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising