Jak przyrządzić wielkanocny żurek?
Jak przyrządzić wielkanocny żurek?
Wielkanocny żurek jedzony w czasie świątecznego śniadania to tradycja w wielu polskich domach. Zazwyczaj każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis, lubiany przez nią i przez domowników, jednak jeśli chce się spróbować czegoś nowego, warto skorzystać z poniższej propozycji.
Składniki na żurek
Przygotowanie żurku wymaga zakupienia odpowiednich, dobrej jakości produktów, które sprawią, że smak zupy będzie wyjątkowy. Należą do nich przede wszystkim:
* 1/2 litra zakwasu na żurek,
* 1 marchewka,
* 1/2 selera,
* 1 pietruszka,
* 1 cebula,
* 1 łyżeczka majeranku,
* 3 ziarenka ziela angielskiego,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 listek laurowy,
* 10 dag kiełbasy,
* 10 dag wędzonego boczku,
* 80 dag ziemniaków,
* 125 ml śmietany,
* szczypta soli.
Poza składnikami niezbędny jest również garnek, w którym można przygotować zupę, oraz głębokie talerze, do których będzie można ją nalać.Pierwszy krok
Warzywa – marchewkę, seler i pietruszkę – należy dokładnie umyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić na kawałki, najlepiej duże. Nie trzeba ich kroić w niewielkie kostki, jak przy zupie jarzynowej. Wszystkie kawałki wrzucić do garnka, po czym wlać do niego 1 litr zimnej wody i rozpocząć gotowanie. Tuż po włączeniu gazu wywar należy posolić, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować przez 20 minut.
Drugi krok
Boczek wędzony należy pokroić w kostkę, drobną, ale nie przesadnie. Cebulę obrać z łupinki i również pokroić na kawałki, a następnie obydwa składniki przysmażyć na patelni aż do dokładnego zeszklenia się cebuli. W czasie gdy oba elementy będą znajdować się na patelni, można obrać ziemniaki, umyć je zimną wodą, po czym pokroić w kostkę.
Trzeci krok
Warzywa wyjąć z gotującego się wywaru i odłożyć na osobny talerz. Do wciąż gotującej się wody dodać pokrojone ziemniaki, boczek z cebulą i gotować wszystko 15 minut. Po tym czasie można wlać zakwas oraz śmietanę. Ząbek czosnku zgnieść w prasce i dosypać do zupy. Doprawić majerankiem, solą i gotować jeszcze przez 5 – 10 minut. Żurek można podawać z plasterkami kiełbasy, a w czasie świąt wielkanocnych z kawałkami jajek.