Advertising
Zakumaj.pl

Smaczna zupa z pieczonej papryki i kalafiora

Opiekun artykułu: marekk
Smaczna zupa z pieczonej papryki i kalafiora

Smaczna zupa z pieczonej papryki i kalafiora

Paprykę podaje się na różne sposoby – surową, na kanapkach – albo faszerowaną pikantnymi dodatkami. Rzadziej stawia się ją na stole w formie zup, a właśnie przepis na takie danie podajemy poniżej. Intensywnie i zachęcająco czerwone, ostre w smaku, aromatyczne – czego więcej może chcieć podniebienie?

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Świeże składniki, a do tego składniki dobrej jakości to podstawa smacznej zupy. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 2 papryki czerwone,
    * 2 papryki żółte,
    * 2 liście laurowe,
    * 3 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 cebula,
    * 1,5 l wywaru warzywnego,
    * 1 mały kalafior,
    * tymianek, gałązki.

  • Krok pierwszy

    Papryki dokładnie umyć. Odciąć zielone końcówki, po czym wszystkie przekroić na pół. Wyciąć gniazda nasienne. Można jeszcze raz je przemyć, tym razem od środka, żeby pozbyć się wszystkich pestek. Pokroić je w paseczki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim paprykę i delikatnie skropić całość oliwą z oliwek oraz oprószyć solą. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Obok papryki położyć czosnek bez łupinki i wszystko piec przez 40 – 45 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy papryka będzie już gotowa, przełożyć ją do woreczka foliowego. Zawinąć woreczek i pozostawić tak na 15 minut. Po tym czasie będzie łatwo ściągnąć z niej skórkę.

    Cebulę obrać, pokroić na kawałki. W garnku podgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulkę. Dodać tymianek oraz liście laurowe.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Mieszankę w garnku zalać wywarem, dodać paprykę oraz wyciśnięty, przypieczony czosnek. Kalafior umyć i podzielić na różyczki, po czym wrzucić do zupy. Gotować przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć gałązki tymianku, liście laurowe. Zupę przelać do blendera i zmiksować na krem. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną chili. Przyprawione danie można przelewać na talerze.

Popularne tagi
  • sól
  • przepis na barszcz na słodko
  • danie hiszpańskie
  • przecier pomidorowy
  • wywar
  • zioło
  • zupa z grzankami
  • mięso
  • kapusta biała
  • chleb pełnoziarnisty
  • prażone pestki dyni
  • zupa z kurek
  • przepis na zupę z cukinii z fetą
  • ser żółty
  • mozzarella
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising