Jak przyrządzić egzotyczne krewetki w sosie pomidorowym?
Jak przyrządzić egzotyczne krewetki w sosie pomidorowym?
Coraz częściej obiady odbiegają od tradycji. Już nie tylko kotlety pojawiają się na talerzu, nie tylko kapusta i ziemniaki, lecz znacznie bardziej egzotyczne składniki. Krewetki już od jakiegoś czasu są chętnie jadane i podawane na różne sposoby, zazwyczaj do sałatek. Jednak krewetki równie dobrze sprawdzają się jako element smacznego sosu, który można jadać z ryżem, makaronem bądź chlebem. Zachęcamy do spróbowania.
Potrzebne składniki spożywcze
Do przyrządzenia smacznego sosu z jednym z owoców morza potrzebne są następujące produkty spożywcze:
* 250 g krewetek tygrysich,
* 3 ząbki czosnku,
* 2 cebule,
* 2 pomidory,
* papryka słodka,
* chili,
* natka pietruszki,
* oliwa z oliwek,
* sok z cytryny,
* sól.Krok pierwszy
Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Posiekać na drobne kawałki – zwłaszcza czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę raz czosnek i zeszklić ładnie, uważając, żeby nie doszło do przypalenia się składników.
Krok drugi
Gdy oba warzywa zeszklą się ładnie, dodać krewetki. Obsmażać wszystkie po 1 minucie z każdej strony, również pilnując, aby nie zostały przesadnie zarumienione. Przyprawić chili oraz słodką papryką. Można odrobiną pieprzu, lecz nie jest to konieczne.
Krok trzeci
Pomidory dokładnie sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Posiekać drobno, żeby nie czekać później długo, aż całkowicie rozpadną się na kawałki. Pietruszkę posiekać drobno. Do krewetek wrzucić pomidory, zamieszać. Można podlać 1/2 szklanki wody i przykryć patelnię pokrywką. Dusić przez 12 – 15 minut na małym ogniu. W razie potrzeby podlać większą ilością wody. Na zakończenie duszenia wsypać natkę pietruszki oraz wycisnąć sok z cytryny wprost do sosu. Zamieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę, już bez pokrywki. Podawać od razu po przygotowaniu, kiedy sos jest bardzo ciepły – z dodatkami albo bez nich. Sos krewetkowy jest bardzo dobry zarówno jako dodatek do głównego dania, jak i jako przystawka.