Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić grillowane skrzydełka?

Opiekun artykułu: szyszyl
Jak przyrządzić grillowane skrzydełka?

Jak przyrządzić grillowane skrzydełka?

Skrzydełka z grilla to jedno z ulubionych dań. Zgrabne kawałki mięsa są nie tylko wygodne do smażenia, lecz również do przygotowania, do tego na różne sposoby. Szykując się do przyjęcia z grillem w tle, warto spróbować czegoś nowego i przyrządzić skrzydełka na jeden z poniżej podanych sposobów.

Advertising
Advertising
  • Skrzydełka w miodzie

    Skrzydełka w miodzie

    Lekko słodkie mięso z kurczaka to prawdziwy przysmak. Obgryzanie skrzydełek o takim posmaku będzie niezwykłą przyjemnością. Żeby przygotować takie danie, potrzebne są:
    * 10 skrzydełek z kurczaka,
    * 120 ml sosu sojowego,
    * 3 łyżki miodu płynnego,
    * 2 łyżki ziół prowansalskich,
    * 4 ząbki czosnku,
    * pieprz,
    * sól,
    * 1 pęczek szczypiorku.
    Szczypiorek drobno posiekać. Wrzucić do miski, dodać miód, zioła, pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Skrzydełka umyć, wysuszyć i włożyć do marynaty, obtaczając je nią dokładnie. Przykryć miskę folią aluminiową i włożyć do lodówki na 10 godzin. Po tym czasie smażyć na mocno rozgrzanym ruszcie przez 25 minut.

  • Skrzydełka w sosie barbecue

    Skrzydełka w sosie barbecue

    Lekko ostre skrzydełka mogą zasmakować wszystkim biesiadnikom. Aby je przyrządzić, potrzebne są:
    * 1 kg skrzydełek z kurczaka,
    * 4 łyżki miodu,
    * 3 łyżki sosu barbecue,
    * 1 łyżeczka gorczycy,
    * 1/4 kostki masła.
    Skrzydełka umyć, osuszyć. Przekroić na dwie części na wysokości stawów. W misce zmieszać ze sobą masło, miód i sos. Dodać gorczycy. Przygotowaną marynatą posmarować całe mięso i włożyć na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozpalić grill. Smażyć skrzydełka na ruszcie przez 7 minut, często obracając.

  • Skrzydełka z tabasco

    Skrzydełka z tabasco

    Wielbiciele ostrych smaków będą zachwyceni skrzydełkami na ostro. Żeby były odpowiednio wyraziste, niezbędne są:
    * 16 skrzydełek z kurczaka,
    * 1 łyżka octu,
    * 1 łyżka miodu,
    * 1 łyżka ketchupu,
    * 2 łyżki sosu chili,
    * 4 łyżki oleju,
    * 1/2 łyżeczki rozmarynu,
    * 1/2 łyżeczki tabasco,
    * pieprz,
    * sól.
    Wszystkie płynne składniki i przyprawy wymieszać ze sobą dokładnie. Skrzydełka umyć i zamoczyć w marynacie. Wstawić na 30 minut do lodówki, a następnie odsączyć mięso i kłaść je na dobrze rozgrzanym grillu. Piec 10 – 12 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Popularne tagi
  • skrzydełka w miodzie
  • skrzydełka z tabasco
  • mleko skondensowane
  • przepis na szaszłyki z kurczaka
  • rodzaj grilla
  • przyprawa
  • banan
  • przepis na grillowane grzyby
  • melon
  • grillowanie
  • przepis na pomidory z farszem
  • grillowany ananas
  • grillowane
  • chleb z grilla
  • grillowany pomidor
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising