Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić marynatę do warzyw z grilla?

Opiekun artykułu: cwanek
Jak przyrządzić marynatę do warzyw z grilla?

Jak przyrządzić marynatę do warzyw z grilla?

Warzywa przysmażone na ruszcie to jeden z chętniej jadanych przysmaków. Są idealnym dodatkiem i urozmaiceniem pieczonych na grillu mięs lub przekąską dla wszystkich, którzy mięsa nie jadają. Aromatyczne, ciepłe, rozpływają się w ustach, lecz mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy przygotować marynatę do warzyw, która nada im wyjątkowy posmak.

Advertising
Advertising
  • Marynata ziołowa

    Marynata ziołowa

    Zioła potrafią nadać bardzo dobry posmak wszystkim potrawom, w tym warzywom. Żeby przygotować marynatę do warzyw, niezbędne są:
    * 6 łyżek oliwy z oliwek,
    * 2 łyżki soku z cytryny,
    * 2 łyżki octu balsamicznego,
    * 1 łyżka bazylii,
    * 1 łyżka tymianku,
    * 1 łyżka rozmarynu,
    * 5 ząbków czosnku,
    * pieprz,
    * sól.
    Najlepiej, aby zioła były świeże, lecz suszone również będą dobre. Zioła oraz płyny przełożyć do miski, dodać odrobinę pieprzu oraz soli. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Zamieszać wszystko, po czym dodać do marynaty kawałki warzyw, które chce się przysmażać na ruszcie. Dokładnie rozprowadzić na nich marynatę, po czym pozostawić je w niej na 30 minut. Piec na tacce aluminiowej.

  • Marynata czosnkowa

    Marynata czosnkowa

    Wielbiciele czosnku mogą nadać warzywom jego smak dzięki intensywnie pachnącej marynacie. Do jej wykonania potrzebne są:
    * 4 – 5 ząbków czosnku,
    * 1 łyżka ziół prowansalskich,
    * 1 łyżka octu jabłkowego,
    * 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
    * pieprz,
    * sól.
    Czosnek obrać z łupinek i zmiażdżyć w prasce. Przełożyć do miski, zalać oliwą z oliwek oraz octem, po czym dodać przyprawy. Wymieszać wszystko dokładnie, a następnie wrzucić plasterki warzyw. Ponownie wymieszać, żeby warzywa były dokładnie pokryte marynatą. W zależności od intensywności czosnkowego smaku i zapachu, jaki chce się osiągnąć, można pozostawić warzywa w marynacie na 15 lub 30 minut.

  • Marynata pietruszkowa

    Marynata pietruszkowa

    Dobrym dodatkiem do warzyw jest marynata z pietruszki, zdrowa i jednocześnie smaczna. Przygotowanie marynaty wymaga:
    * 1 pęczka pietruszki,
    * 1 łyżki soli,
    * 1 łyżki startej cebuli,
    * 1 łyżeczki pieprzu czerwonego,
    * 300 ml oliwy z oliwek.
    Pietruszkę umyć i posiekać. Przełożyć do miski, dodać cebulę, sól, zmielony pieprz, a na koniec oliwę. Wszystko wymieszać, po czym dodać warzywa na grilla i obtoczyć je w marynacie. Smażyć od razu albo po potrzymaniu warzyw w marynacie przez 15 minut.

Popularne tagi
  • oryginalne danie z grilla
  • meksyk
  • zioła
  • cukier puder
  • serek pleśniowy
  • natka pietruszki
  • jedzenie z grilla
  • szaszłyk z fetą i cukinią
  • przepis na bakłażany z grilla
  • grillowany kurczak ze szpinakiem
  • farsz z sera
  • świeży szpinak
  • patyczki drewniane
  • przepis na potrawę z grilla
  • metody grillowania
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising