Jak przyrządzić kalafiora zapiekanego z czosnkiem?
Jak przyrządzić kalafiora zapiekanego z czosnkiem?
Kalafior jada się zazwyczaj z bułką tartą lub bez dodatków, ze względu na jego korzystny smak. Jednak trzeba zdawać sobie sprawę, że to nie jedyna możliwość i smaczne warzywo może być przygotowane i podane w inny sposób, z bardziej wyrazistymi dodatkami niż bułka lub ewentualnie masło, mianowicie z czosnkiem. Jeśli jesteś wielbicielem jednego i drugiego, wypróbuj nasz łatwy przepis.
Potrzebne składniki spożywcze
Szykowanie potrawy trzeba zacząć od zebrania odpowiednich i świeżych składników spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:
* 1 kalafior,
* 1/4 szklanki parmezanu,
2 ząbki czosnku,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* natka pietruszki,
* pieprz,
* sól.
Pierwszy krok
Od razu przed przystąpieniem do pracy wyjąć z piekarnika blachę, a sam piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Następnie zająć się kalafiorem – umyć go i pozbawić zielonych części. Przekroić warzywo na pół, po czym podzielić na różyczki, większe z nich również dzielić nożem na mniejsze kawałeczki.
Drugi krok
Przelać oliwę do miseczki. Czosnek zmiażdżyć w prasce i wrzucić do tłuszczu, a następnie dodać starty na tarce o drobnych oczkach parmezan. Wszystko dokładnie zamieszać, tworząc dość gęstą masę. Po zamieszaniu wrzucić różyczki kalafiora i znów mieszać tak, żeby wszystkie różyczki zostały pokryte przygotowaną masą.
Trzeci krok
Przełożyć kalafior do brytfanny. Doprawić solą oraz pieprzem. Wsunąć ją do piekarnika i pozostawić w nim na 45 minut. W tym czasie danie stanie się miękkie i zarumienione, a zapach czosnku będzie unosił się w całej kuchni. Gotowy makaron przekładać na talerze lub do miseczek, przed podaniem posypując posiekaną natką pietruszki oraz parmezanem. Smacznego!