Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić doskonałą rybę z grilla?

Opiekun artykułu: patrix
Wymagany czas: 25 min.
Jak przyrządzić doskonałą rybę z grilla?

Jak przyrządzić doskonałą rybę z grilla?

Ryba z grilla to nie tylko doskonała alternatywa dla dań mięsnych, lecz również świetne danie, które zasmakuje każdemu. Można przyrządzić je bez problemu, jeśli tylko sięgnie się po dobry przepis oraz po dobre przyprawy. Jeśli nie masz własnego pomysłu na smaczne danie z rożna, skorzystaj z naszego przepisu. Będziesz zadowolony.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Żeby ryba smakowała doskonale, niezbędne są świeże i dobrej jakości produkty, wśród których powinny znaleźć się:
    * 1 pstrąg,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1/2 cytryny,
    * 1 łyżka oliwy,
    * pieprz,
    * rozmaryn,
    * oregano,
    * tymianek,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Od razu przed przejściem do działania rozgrzać grilla, żeby położyć rybę na dobrze rozgrzanym ruszcie.Rybę dokładnie opłukać i osuszyć – również od środka – papierowym ręcznikiem. Następnie naciąć bok ryby w kilku miejscach na głębokość 0,5 cm.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Całą rybę, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz natrzeć solą oraz pieprzem. Następnie do środka ryby włożyć 2 – 3 plasterki cytryny, co nada mięsu delikatny smak. Dodatkowo dodać przekrojony na pół ząbek czosnku, pozbawiony łupinki oraz odrobinę natki pietruszki. Samą rybę można jeszcze dodatkowo natrzeć ziołami: tymiankiem, oregano, bazylią, rozmarynem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotowaną rybę położyć na rozgrzanym ruszcie i rozpocząć przypiekanie. Ryba powinna piec się z każdej strony przez 4 minuty. Nie należy przekraczać tego czasu, ponieważ doprowadzi to do nadmiernego wysuszenia ryby i tym samym spowoduje, że potrawa nie będzie smaczna. Gotową rybę przełożyć na talerz i skropić dodatkowo sokiem z cytryny. Podawać z chlebem lub z surówką.

Popularne tagi
  • masło
  • poprawne smażenie ryby
  • musztarda w proszku
  • danie z ryby
  • tuńczyk w puszce
  • bulion
  • wykwintna ryba
  • łosoś z masłem ziołowym
  • panierka
  • ruszt
  • przepis na marynatę do łososia
  • przepis na rybę w galarecie
  • przepis na łososia z folii
  • olej
  • sposoby smażenia ryby
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising