Jak przyrządzić likier malibu domowym sposobem?
Jak przyrządzić likier malibu domowym sposobem?
Likier malibu to jeden z najchętniej pijanych przysmaków, jakie znajdują się w domowym barku. Jego sklepowa wersja bywa kosztowna, jednak z powodzeniem można zrobić malibu we własnym domu. Kokos, mleko i przepis podany w poniższym artykule gwarantują doskonały smak – do popijania i do tworzenia fantazyjnych drinków.
Jakie składniki są potrzebne?
Na początku konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:
* 2 opakowania wiórków kokosowych,
* 1 szklanka spirytusu,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 1 l mleka 3,2% pasteryzowanego.
Przyda się również butelka, w której malibu będzie mogło być przechowywane.
Krok pierwszy
Mleko przelać do garnka. Przegotować je, po czym zdjąć z pieca i delikatnie ostudzić, jednak nie całkowicie. Podzielić mleko na pół. Do jednej połowy dodać cukier zwykły oraz cukier waniliowy. Rozmieszać, żeby dobrze połączyły się z płynem.
Krok drugi
Cały napój ostudzić dokładnie, mleko powinno mieć temperaturę otoczenia. Może to zająć trochę czasu, więc należy postawić je z boku i co jakiś czas sprawdzać, czy jest już zimne. Następnie do tej części mleka, która nie zawiera dodatków, wsypać zawartość opakowań wiórków kokosowych. Zamieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok trzeci
Nasączone mlekiem wiórki kokosowe przecisnąć przez czystą, jałową gazę. Powstałe dzięki kokosowi mleko kokosowe uzupełnić mlekiem z cukrem, a następnie spirytusem. Ponownie wymieszać wszystko dokładnie i przelać uzyskany napój do butelki.
Tak wykonane malibu nadaje się zarówno od popijania bez dodatków – i sycenia się kokosowym posmakiem – do wykonywania słodkich drinków, jak również do polewania deserów, w tym ciast oraz lodów, które zyskują wówczas egzotyczny posmak.