Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić likier malibu domowym sposobem?

Opiekun artykułu: salama
Wymagany czas: 2 godz.
Jak przyrządzić likier malibu domowym sposobem?

Jak przyrządzić likier malibu domowym sposobem?

Likier malibu to jeden z najchętniej pijanych przysmaków, jakie znajdują się w domowym barku. Jego sklepowa wersja bywa kosztowna, jednak z powodzeniem można zrobić malibu we własnym domu. Kokos, mleko i przepis podany w poniższym artykule gwarantują doskonały smak – do popijania i do tworzenia fantazyjnych drinków.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Na początku konieczne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:

    * 2 opakowania wiórków kokosowych,

    * 1 szklanka spirytusu,

    * 1 opakowanie cukru waniliowego,

    * 1 l mleka 3,2% pasteryzowanego.

    Przyda się również butelka, w której malibu będzie mogło być przechowywane.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mleko przelać do garnka. Przegotować je, po czym zdjąć z pieca i delikatnie ostudzić, jednak nie całkowicie. Podzielić mleko na pół. Do jednej połowy dodać cukier zwykły oraz cukier waniliowy. Rozmieszać, żeby dobrze połączyły się z płynem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cały napój ostudzić dokładnie, mleko powinno mieć temperaturę otoczenia. Może to zająć trochę czasu, więc należy postawić je z boku i co jakiś czas sprawdzać, czy jest już zimne. Następnie do tej części mleka, która nie zawiera dodatków, wsypać zawartość opakowań wiórków kokosowych. Zamieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Nasączone mlekiem wiórki kokosowe przecisnąć przez czystą, jałową gazę. Powstałe dzięki kokosowi mleko kokosowe uzupełnić mlekiem z cukrem, a następnie spirytusem. Ponownie wymieszać wszystko dokładnie i przelać uzyskany napój do butelki.

    Tak wykonane malibu nadaje się zarówno od popijania bez dodatków – i sycenia się kokosowym posmakiem – do wykonywania słodkich drinków, jak również do polewania deserów, w tym ciast oraz lodów, które zyskują wówczas egzotyczny posmak.

Popularne tagi
  • jalapeno
  • puree ogórkowe
  • oryginalna margarita
  • smoothie pomarańczowe
  • liście mięty
  • przepis na galaretkę w cytrynie
  • drugie śniadanie
  • margarita truskawkowa
  • ochłodzenie
  • sezon na wiśnie
  • wisienka kandyzowana
  • ciało
  • cień
  • pietruszka
  • nalewka ze śliwek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising