Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić oryginalne jajka w sosie sojowym?

Opiekun artykułu: pacholczak
Jak przyrządzić oryginalne jajka w sosie sojowym?

Jak przyrządzić oryginalne jajka w sosie sojowym?

Jajka są wspaniałym produktem spożywczym, ponieważ nie tylko można dodawać je do wielu potraw, ale przede wszystkim przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych i jednocześnie egzotycznych sposobów na podanie jaj jest ich przyrządzenie w sosie sojowym. Jeżeli lubi się słonawy smak sosu, z pewnością pokocha się go w połączeniu z jajkami.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do wykonania potrawy, która ze względu na sos sojowy kojarzy się z kuchnią azjatycką, przydadzą się odpowiednie składniki, czyli:
    * 6 jaj,* 250 ml wody,
    * 250 ml sosu sojowego jasnego,
    * 10 plasterków imbiru,
    * 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
    * 1/2 szklanki cukru brązowego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie jajka przełożyć do garnka. Postawić na piecu i zacząć podgrzewać. Gotować 6 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć.

    Po ugotowaniu ostudzić jajka pod zimną wodą, po czym obrać dokładnie ze skorupek, uważając, żeby nie popsuć kształtu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do drugiego rondelka przelać sos sojowy, jasny i ciemny, wodę oraz wsypać cukier i wrzucić plasterki imbiru. Postawić na piecu i również zagotować. Cukier powinien dobrze się rozpuścić. Kiedy na powierzchni sojowego sosu pojawiają się bąbelki, zmniejszyć płomień i wrzucić do sosu jajka. Podgrzewać na wolnym ogniu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Garnek przykryć papierem do pieczenia i gotować przez 60 minut, od czasu do czasu obracając, aby jajka nabrały równomiernego koloru. Po upływie wymaganego czasu zdjąć garnek z pieca, zwinąć papier i ostudzić jajka w sosie.Gdy będą już chłodne, wyjmować je łyżką, układać na talerzu i przekrawać na pół. Przed podaniem polewać sosem. Smacznego!

Popularne tagi
  • blender
  • miód
  • kuchni
  • galaretka pikantna
  • domowe przekąski
  • ser feta
  • tłuszcz
  • bagietki czosnkowo-serowe
  • kuchnia europejska
  • farsz szpinakowy
  • danie rybne
  • ogórek konserwowy
  • smażenie chipsów
  • tłuszcz roślinny
  • mięso wieprzowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising