Jak przygotować sałatkę jajeczną z groszkiem, marchewką i pomidorem?
Jak przygotować sałatkę jajeczną z groszkiem, marchewką i pomidorem?
Sałatki mają tę zaletę, że idealnie nadają się na śniadanie, obiad i kolację. Nie są czasochłonne, a doskonale smakują, stanowiąc alternatywę dla kanapek, na które nie zawsze ma się ochotę. Jedną z bardziej sycących sałatek, jakie można przyrządzać, jest sałatka oparta na jajkach. Dzięki ich zdolności wypełniania żołądka potrawa na długo hamuje odczuwanie głodu. Jest idealna na śniadanie, do pracy i w czasie diety.
Niezbędne produkty spożywcze
Żeby móc delektować się sałatką, konieczne jest zebranie świeżych produktów. Do najważniejszych z nich należą:
* 10 jaj,
* 1 mały majonez,
* 1 pomidor,
* 1 pęczek szczypiorku,
* 1 słoiczek marchewki z groszkiem,
* papryka mielona,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Wszystkie jajka ugotować na twardo. Następnie ostudzić w zimnej wodzie i dokładnie obrać ze skorupek. Słoik z marchewką i groszkiem otworzyć, po czym przelać jego zawartość na sitko, żeby pozbyć się marynaty. Nie byłaby ona dobrym dodatkiem do sałatki jajecznej.
Krok drugi
Gotowe jajka przekroić na połówki. Ułożyć wszystkie na dużym talerzu, jedna obok drugiej. Pomidora sparzyć wrzątkiem i pozbawić skórki, pokroić na plasterki lub na cienkie półksiężyce. Szczypiorek umyć i posiekać. Po przygotowaniu warzyw ułożyć pomidory na jajkach, po czym posypać szczypiorkiem.
Krok trzeci
Marchewkę z groszkiem przełożyć do innej miski. Dodać majonez i doprawić wybranymi przyprawami. Wymieszać, aż do uzyskania gęstego sosu. Gdy będzie miał odpowiednią konsystencję, nakładać go łyżką na jajka, aż do pokrycia całości. Dodatkowo posypać jeszcze raz szczypiorkiem. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Smak będzie niesamowity, nie obejdzie się bez dokładki. Najlepiej jadać sałatkę z chlebem razowym lub tostowym.