Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować sałatkę jajeczną z groszkiem, marchewką i pomidorem?

Opiekun artykułu: kornelia
Wymagany czas: 20 min.
Jak przygotować sałatkę jajeczną z groszkiem, marchewką i pomidorem?

Jak przygotować sałatkę jajeczną z groszkiem, marchewką i pomidorem?

Sałatki mają tę zaletę, że idealnie nadają się na śniadanie, obiad i kolację. Nie są czasochłonne, a doskonale smakują, stanowiąc alternatywę dla kanapek, na które nie zawsze ma się ochotę. Jedną z bardziej sycących sałatek, jakie można przyrządzać, jest sałatka oparta na jajkach. Dzięki ich zdolności wypełniania żołądka potrawa na długo hamuje odczuwanie głodu. Jest idealna na śniadanie, do pracy i w czasie diety.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne produkty spożywcze

    Niezbędne produkty spożywcze

    Żeby móc delektować się sałatką, konieczne jest zebranie świeżych produktów. Do najważniejszych z nich należą:
    * 10 jaj,
    * 1 mały majonez,
    * 1 pomidor,
    * 1 pęczek szczypiorku,
    * 1 słoiczek marchewki z groszkiem,
    * papryka mielona,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie jajka ugotować na twardo. Następnie ostudzić w zimnej wodzie i dokładnie obrać ze skorupek. Słoik z marchewką i groszkiem otworzyć, po czym przelać jego zawartość na sitko, żeby pozbyć się marynaty. Nie byłaby ona dobrym dodatkiem do sałatki jajecznej.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gotowe jajka przekroić na połówki. Ułożyć wszystkie na dużym talerzu, jedna obok drugiej. Pomidora sparzyć wrzątkiem i pozbawić skórki, pokroić na plasterki lub na cienkie półksiężyce. Szczypiorek umyć i posiekać. Po przygotowaniu warzyw ułożyć pomidory na jajkach, po czym posypać szczypiorkiem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Marchewkę z groszkiem przełożyć do innej miski. Dodać majonez i doprawić wybranymi przyprawami. Wymieszać, aż do uzyskania gęstego sosu. Gdy będzie miał odpowiednią konsystencję, nakładać go łyżką na jajka, aż do pokrycia całości. Dodatkowo posypać jeszcze raz szczypiorkiem. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Smak będzie niesamowity, nie obejdzie się bez dokładki. Najlepiej jadać sałatkę z chlebem razowym lub tostowym.

Popularne tagi
  • sałatka z serem żółtym i szynką
  • blender
  • warzywa sezonowe
  • sałatka z fasolki szparagowej
  • przepis na sałatkę blt
  • przepis na sałatkę ze szpinaku
  • pieprz cayenne
  • sałatka z brokułów
  • sałatka z krewetek
  • przepis na sałatkę w kształcie marchewki
  • torellini serowe
  • zdrowa sałatka
  • składniki na sałatkę
  • pestki dyni
  • fasola
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising