Jak przyrządzić smaczne gnocchi?
Jak przyrządzić smaczne gnocchi?
Kuchnia włoska od lat świeci triumfy jako smaczna, prosta oraz różnorodna. Mówiąc o kuchni śródziemnomorskiej, często ma się na myśli ją, mimo ciekawych potraw greckich i hiszpańskich. Jednak kuchnia rodem z Włoch to też nie tylko spaghetti i pizza, to znacznie więcej dań, które mogą wszędzie znaleźć swoich wielbicieli. Oto przepis na smaczne gnocchi, które można z powodzeniem włączyć do znanych dań z polskiego jadłospisu.
Niezbędne składniki spożywcze
Gnocchi to niewielkie kluseczki ziemniaczane, które podawane są z różnymi sosami. Wiele regionów Włoch ma swoje własne przepisy na gnocchi, jednak my podajemy ten najbardziej uniwersalny, do stworzenia którego potrzeba:
* 1,2 kg ziemniaków,
* 1 jajko,
* 1 szklankę mąki pszennej.
Krok pierwszy
Ziemniaki umyć pod bieżącą, zimną wodą, ale nie obierać ze skórki. Trzeba jedynie oczyścić ich skórkę – jeśli jest grubsza, można zrobić to szczotką. Wszystkie ziemniaki ułożyć w dużym garnku, a następnie zalać wodą, aby wszystkie się pod nią ukryły. Postawić na gazie i gotować w skórce aż do miękkości.
Krok drugi
Ugotowane ziemniaki odcedzić i pozostawić na chwilę do przestygnięcia, jednak nie całkowitego. Wciąż ciepłe warzywa obrać ze skórki – jest to dość proste, skórka sama odchodzi. Obrane ziemniaki zgnieść albo w prasce do ziemniaków, albo widelcem, jednak gniecenie widelcem może spowodować pozostanie niewielkich grudek w masie ziemniaczanej. Dodać do niej jajka oraz mąkę i nadal mieszać – ręcznie bądź łyżką.
Krok trzeci
Urwać kawałek ciasta i zacząć go rolować, aż do stworzenia długiego rulonu z ciasta. Najlepiej robić to na stolnicy posypanej mąką. Po doprowadzeniu ciasta do takiej postaci zacząć ciąć ciasto nożykiem albo urywać kawałeczki nie większe niż paznokieć. Takie kawałeczki przełożyć na widelec i rolować, delikatnie dociskając. W ten sposób uzyskuje się charakterystyczny dla gnocchi ślad.
Krok czwarty
W wysokim rondlu zagotować wodę, soląc ją 1 łyżeczką wody. Wrzucać gotowe gnocchi i gotować przez 2 minuty. Wyciągać przy pomocy łyżki cedzakowej. Następnie podawać z dowolnym sosem lub ewentualnie w gęstej zupie. Spróbuj, a je pokochasz.