Jak przyrządzić oryginalny makaron z sosem orzechowo-kokosowym?
Jak przyrządzić oryginalny makaron z sosem orzechowo-kokosowym?
Makaron, jak rzadko który pokarm, ma tę zaletę, że świetnie smakuje praktycznie ze wszystkim. Na słodko, na słono, na pikantnie – nic nie jest złe, jeżeli odpowiednio połączy się wszystkie elementy. Dobrym przykładem jest makaron z dodatkiem orzechów oraz kokosu – ma zaskakujący smak, kojarzy się z egzotyką, jakiej rzadko się próbuje, ale jeżeli masz ochotę na coś zaskakującego, powinieneś spróbować.
Jakie produkty są potrzebne?
Wykonanie makaronu z zaskakującym sosem jest uzależnione od zebrania odpowiednich elementów, które powinny być bardzo dobrej jakości. Potrzebne będą przede wszystkim:
* 350 g makaronu (dowolny kształt),
* 300 ml śmietanki kremowej,
* 100 g orzechów,
* 40 g masła,
* 1 ząbek czosnku,
* 1/2 cebuli,
* 2 łyżki parmezanu,
* pieprz,
* sól,
* wiórki kokosowe.
Zamiast masła można użyć również masło kokosowego, który pogłębi kokosowy posmak dania.
Krok pierwszy
Cebulę obrać z łupinki i bardzo drobno posiekać. Czosnek również obrać, a następnie zmiażdżyć w prasce. Nawet jeśli bardzo lubi się ten dodatek, nie należy za wiele go dodawać, żeby nie zdominował smaku. Orzechy – obrać z łupinki, jeśli tego wymagają – wrzucić do blendera i zmiksować, żeby były drobne.Na patelni rozgrzać masło zwykłe albo masło kokosowe. Wrzucić na nie cebulę z czosnkiem i zacząć podsmażać, aż oba składniki zeszklą się ładnie.
Krok drugi
Gdy czosnek z cebulą będą już zeszklone, wrzucić orzechy. Zamierzać. Dolać śmietankę, wsypać kokos – ilość według uznania, jednak nie za wiele, ponieważ powinien być tylko dodatkiem, a nie głównym elementem. Wymieszać ponownie, pozostawiając do gotowania na średnim ogniu przez 5 minut.
Krok trzeci
W dużym garnku zagotować wodę z olejem oraz 1 łyżeczką soli. Wrzucić makaron, gdy woda zacznie wrzeć, po czym gotować przez 10 – 15 minut, w zależności od przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wrzucić do sosu, mieszając dokładnie. Tak przygotowany makaron nakładać do misek oraz posypywać startym parmezanem. Wyjątkowe doznania smakowe – gwarantowane.