Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne spaghetti z parówkami

Opiekun artykułu: kamilab
Smaczne spaghetti z parówkami

Smaczne spaghetti z parówkami

Spaghetti jest powszechnie lubianą potrawą, ponieważ może być przygotowywane na różne sposoby. Fantazyjne, proste, czasochłonne lub wykonywane w pięć minut. Bardzo często dodatkiem do sosu jest mięso mielone, jednak nie każdemu, szczególnie dzieciom, ono smakuje. W takiej sytuacji można przygotować spaghetti, które przypadnie do gustu całej rodzinie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania pysznego spaghetti niezbędne są odpowiednie składniki. Wśród nich znajduje się:
    * 425 g pomidorów w puszce,
    * 400 g makaronu spaghetti,
    * 370 g cebuli w słoiku,
    * 4 parówki,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 3 łyżki masła,
    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    * 1/8 l bulionu,
    * pieprz,
    * sól.
    Parówki najlepiej wybrać drobiowe, ponieważ mają najdelikatniejszy smak. Do smaku, poza podstawowymi przyprawami, można wykorzystać również odrobinę ostrej mielonej papryki.

  • Pierwszy krok

    W garnku zagotować wodę. Posolić 1 łyżeczką soli i dodać odrobinę oleju. Wrzucić makaron i gotować 10 – 15 minut. Po tym czasie odcedzić na sitku. Po pozbyciu się całej wody dodać do makaronu 2 łyżki masła i dokładnie wymieszać.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Parówki pokroić w plasterki, nie za grube, nie za cienkie. Dobra będzie grubość ok. 0,5 centymetra. Cebulę odsączyć z zalewy. Pozostałą 1 łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać cebulę oraz parówki, a następnie przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do pozostałych składników.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Pomidory odsączyć z zalewy, przelewając ją do garnka. Warzywa zmiażdżyć przy pomocy widelca, po czym ponownie połączyć z zalewą i całość poddusić w garnku na małym ogniu. Dołączyć do papki koncentrat pomidorowy oraz bulion. Zamieszać, a następnie dodać parówkę z cebulą i gotować całość przez 5 minut.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Makaron przełożyć na talerze. Po 5 minutach sos zamieszać i polać nim makaron. Można dla smaku posypać żółtym serem. Równie dobrym dodatkiem są rzeżucha oraz bazylia, jeżeli rodzina lubi zapach i smak ziół.

Popularne tagi
  • jesień
  • makaron ze szpinakiem
  • kluski
  • przepis na lasagne wegetariańskie
  • woda
  • owoce morza
  • makaron ze szpinakiem i pomidorami
  • oliwki czarne
  • przepis na spaghetti
  • grzybobranie
  • sitko
  • lazania
  • kluski okrągłe
  • spaghetti z cukinią
  • zdrowa dieta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising