Jak przyrządzić tofu w panierce?
Jak przyrządzić tofu w panierce?
Tofu to japoński przysmak, chociaż wedle legendy wynaleziony w Chinach. Powstaje z twarożku sojowego, a sztuka jego wytwarzania liczy sobie już setki lat. Delikatne tofu jest źródłem białka, wapnia oraz innych, licznych składników odżywczych. W stanie naturalnym tofu jest bezsmakowe, jednak wystarczy kilka dodatkowych składników, żeby stworzyć bardziej wyraziste danie. Oto przydatna podpowiedź.
Niezbędne składniki spożywcze
Wykonanie tofu w panierce jest możliwe, jeżeli zbierze się potrzebne do tego produkty spożywcze, w tym:
* 1 opakowanie tofu naturalnego,
* 1 przyprawa gyros,
* 1 łyżka mąki,
* bułka tarta,
* sól,
* olej.
Pierwszy krok
Wyjąć tofu z opakowania i owinąć w kilka warstw ręcznika papierowego. Tak przygotowany ser przycisnąć czymś ciężkim. Dzięki temu uda się odsączyć nadmiar płynu z sera, który tym samym łatwiej wchłonie przyprawy. Pozostawić tak tofu na 30 minut.
Drugi krok
Odstałe tofu odwinąć z ręcznika i zacząć kroić. Można pokroić je standardowo na kostki, kwadraty, lecz nie jest to konieczne. Kształt może być dowolny. Krojenie nie nastręcza problemów, ponieważ konsystencja tofu jest zwarta.Po pokrojeniu wszystkie kawałki przełożyć do pojemnika plastikowego posiadającego przykrywkę. Posypać je dużą ilością przyprawy gyros oraz solą. Zamknąć pokrywkę, potrząsnąć całością, żeby tofu zostało dobrze obtoczone w dodatkach i odstawić ponownie na 20 – 25 minut.
Trzeci krok
Do miseczki wsypać mąkę, dodać wodę i rozmieszać, uzyskując papkę. Do drugiej miseczki przesypać bułkę tartą. Obtaczać kawałki tofu najpierw w papce mącznej, a następnie w bułce tartej, po czym kłaść je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć dokładnie z każdej strony, aż tofu będzie dokładnie zarumienione. Odkładać na talerz do lekkiego przestygnięcia, po czym zjadać z dodatkiem dowolnego sosu albo ketchupu. Ciekawe doznanie smakowe gwarantowane.