Advertising
Zakumaj.pl

Sycąca zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą

Opiekun artykułu: gmczak
Sycąca zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą

Sycąca zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą

Zupa i drugie danie, czyli standardowy obiad, nie zawsze jest pożądanym widokiem. Od czasu do czasu ma się ochotę na coś zupełnie innego na talerzu. Coś lżejszego i chrupiącego bywa doskonałą odmianą, a taka właśnie jest zapiekanka z bakłażanem z dodatkiem mozzarelli. Chrupiąca, ciepła, pachnąca, w sam raz na późny obiad w środku lata.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Kluczem do przygotowania pysznej zapiekanki są odpowiednie składniki, wśród których są następujące elementy:
    * 2 bakłażany,
    * 1 cebula,
    * 1 opakowanie mozzarelli,
    * 10 listków bazylii,
    * 6 łyżek parmezanu,
    * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
    * 1/2 oliwy z oliwek.

  • Krok pierwszy

    Oba bakłażany umyć. Odciąć czubki, po czym pokroić bakłażany na plasterki o grubości maksymalnie 1,5 centymetra. Ułożyć je w sitku albo szerokiej misce i oprószyć solą. Pozostawić na 30 – 40 minut, aż puszczą sok. Nie powinno się omijać tego etapu, ponieważ gdy bakłażany puszczą sok w trakcie pieczenia, potrawa będzie niedobra.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebulę obrać z łupinek i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, po czym zeszklić cebulę. Dodać przecier pomidorowy i bazylię. Delikatnie posolić, a następnie przykryć patelnię pokrywką i dusić całość przez 15 minut na niewielkim ogniu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Bakłażany, z których wyciekł już sok, opłukać pod zimną wodą z resztek soli. Pozostałą część oliwy rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej plasterki na pół twardo. Nie powinny być zbyt miękkie, gdyż wtedy cała potrawa nie wyjdzie tak, jak powinna.Podpieczone kawałki ułożyć na dnie dużego naczynia żaroodpornego albo brytfanny.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Ułożonego ładnie bakłażana polać sosem pomidorowym z dodatkami. Można go dla smaku lekko doprawić solą oraz pieprzem. Na sos ułożyć plasterki mozzarelli. Dobrze smakuje także położona bezpośrednio na bakłażanach i przykryta sosem. Sos posypać startym parmezanem, po czym całość wsunąć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec, póki ser całkiem się nie roztopi, przez 10 – 15 minut. Podawać bardzo gorące.

Popularne tagi
  • przepis na szparagi z grzybami
  • parówki na ciepło
  • przepis na ziemniaki z parmezanem
  • awokado
  • ciasto francuskie z szparagami
  • słodko-ostra marynata
  • majonez
  • bazylia
  • jedzenie
  • parówki w panierce
  • domowe zapiekanki
  • pomidory
  • przepis na grzyby z serem
  • sos do nuggetsów
  • gałka muszkatołowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising