Jak samemu przyrządzić gofry cynamonowe?
Jak samemu przyrządzić gofry cynamonowe?
Masz ochotę na gofry, ale znudził Ci się ich tradycyjny smak? Chcesz spróbować gofrów o innym smaku, a w dodatku lubisz cynamon? W takim razie ten przepis jest dla Ciebie! Poniżej znajdziesz przepis na cynamonowe gofry.
Składniki na ciasto:
Składniki do dekoracji:
Dodatkowo przydadzą Ci się:
Gofry cynamonowe – krok 1
W misce utrzyj na puszystą masę masło, cukier oraz sól. Następnie kolejno dodawaj jajka. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem (jeżeli bardzo lubisz cynamon, to możesz dodać go więcej, według uznania) i połącz z wcześniej utartą masą maślaną. Z połączonych składników wyrób ciasto. Do ciasta dodaj trochę letniej wody, aby nabrało właściwej konsystencji.
Gofry cynamonowe – krok 2
Dobrze nagrzej gofrownicę i nasmaruj ją tłuszczem, w tym celu świetnie sprawdzi się skórka od słoniny. Następnie wlej czubatą łyżkę ciasta i piecz gofry na jasnozłoty kolor. Pamiętaj, że czas pieczenia w dużej mierze zależy od gofrownicy, dlatego w czasie pieczenia możesz zerkać co jakiś czas, czy gofry mają właściwy kolor.
Gofry cynamonowe – krok 3
Po upieczeniu gofry podawaj z ulubionymi dodatkami. Do cynamonowych gofrów idealnie pasuje m.in. cukier puder, bita śmietana oraz banany z czekoladą. Smacznego!