Advertising
Zakumaj.pl

Jak sporządzić krakersy-grahamki?

Opiekun artykułu: babka
Jak sporządzić krakersy-grahamki?

Jak sporządzić krakersy-grahamki?

Smaczna przekąska sprawia, że kawa lub herbata smakuje lepiej, a przerwa śniadaniowa w pracy jest milsza. Takim dobrym dodatkiem do drugiego śniadania albo podwieczorku są krakersy grahamki, łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. Można zakupić podobne w sklepie, jednak wykonane samodzielnie są nie tylko smaczniejsze, lecz również zdrowsze.

Advertising
Advertising
  • Składniki na grahamki

    Składniki na grahamki

    Żeby przygotować smaczne grahamki, niezbędne są odpowiednie składniki. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 2 szklanki mąki pszennej,
    * 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
    * 1/4 szklanki cukru brązowego,
    * 1/4 szklanki miodu,
    * 1/4 cukru pudru,
    * 240 g masła,
    * 3/4 łyżeczki soli,
    * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    * 1/2 łyżeczki cynamonu.

  • Pierwszy krok

    Do miski wsypać obie mąki, sodę oczyszczoną i cynamon. Zamieszać wszystko łyżką. W drugiej misce połączyć ze sobą cukier brązowy, cukier puder, miód oraz posiekane na kawałki masło. Najlepiej wykonać to mikserem ustawionym na średnie obroty. Całość miksowania powinna trwać 1 – 2 minuty.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Rozpocząć dodawanie składników suchych do mokrych. Należy robić to na 2 raty. Najpierw 1/2 zawartości miski wymieszać z mokrymi, aż do ich połączenia, a następnie pozostałą część, również dobrze miksując.

    Po dodaniu całości wyrobić ciasto tak, aby można było uformować z niego prostokąt. Taki kształt zawinąć w folię aluminiową, po czym wsadzić do lodówki na 60 minut.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Przed wyjęciem ciasta z lodówki rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto wyjąć i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 3 – 4 mm. Z tak przygotowanego ciasta wycinać nożem kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm. Każdy kawałek przekładać na blachę do pieczenia.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Przed włożeniem blaszek z krakersami do piekarnika nakłuć każde ciasteczko widelcem. Powinny przypominać krakersy dostępne w sklepach.Piec krakersy przez 15 minut, poświęcając 7 minut na jedną stronę, 7 minut na drugą, żeby były równomiernie przypieczone. Ostudzić, a następnie degustować.

Popularne tagi
  • przepis na babeczki
  • przetwory ze śliwek
  • przepis na ciastka
  • słodycze
  • jesień
  • chleb
  • krem a’la nutella
  • blacha
  • mąka pełnoziarnista
  • etykieta
  • warzywa
  • woda
  • włoski przysmak
  • składniki na pączki
  • orzechy na słodko
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising