Advertising
Zakumaj.pl

Sposób przyrządzania sosu anchois do pizzy

Opiekun artykułu: szallona
Wymagany czas: 40 min.
Sposób przyrządzania sosu anchois do pizzy

Sposób przyrządzania sosu anchois do pizzy

Tradycyjny sos pomidorowy, zamienny z ketchupem jako podkład do pizzy, może się w końcu znudzić. Ile razy można jeść to samo, czując wciąż ten sam smak w ustach. Sprawia to, że pizza przestaje być rarytasem, przyjemnością, a staje się czymś całkiem zwyczajnym. Z sosem anchois nie jest tak, ponieważ jest odmianą oraz smakiem, którego szukasz – Ty i inni.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Dobry sos anchois do pizzy wymaga odpowiednio świeżych składników, które nie odbiją się negatywnie na układzie pokarmowym. Są to przede wszystkim:
    * 2 filety anchois,
    * 4 ząbki czosnki,
    * 3 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1/ łyżeczki plasterków chili,
    * 1/2 łyżeczki świeżego oregano,
    * 1/2 łyżeczki cukru,
    * 1 puszka pomidorów,
    * pieprz.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Oliwę przełożyć do garnka i zacząć podgrzewać. W tym czasie obrać z łupinki czosnek. Czosnek od razu przecisnąć przez praskę prosto na patelnię. Po zeszkleniu się czosnku wsypać do niego oregano oraz dodać anchois. Mieszać przez cały czas, aby uzyskać gęstą, jednolitą konsystencję.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po 1 – 2 minutach podsmażania dodać płatki chili. Znów wymieszać, pozostawiając na ogniu na 1 minutę, aż składniki zaczną wydzielać przyjemny zapach. Mieszać mocno, pamiętając, że celem jest uzyskanie dobrego sosu do smarowania, o lżejszej konsystencji, a nie gęstego dania. Sos powinien być lekki, chociaż wyrazisty w smaku..

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Otworzyć puszkę z pomidorami, odsączyć je z nadmiaru płynu, a resztę rozrobić widelcem. Dodać całość pomidorów do sosu. Dokładnie wymieszać, rozdrabniając widelcem, ponieważ im drobniej, tym lepiej. Poza pomidorami dodać do sosu jeszcze oliwę, sól, cukier, pieprz, mieszając wszystko mocno. Gotować na niewielkim ogniu, aż do pojawienia się bąbelków. Tak wykonanym sosem posmarować całą pizzę, układając na niej dodatkowo: sos anchois, mięso, warzywa, ser. Piec pizzę jak każdą inną, wedle zaleceń, a następnie zjadać ze smakiem, delektując się nie tylko podstawą, ale przede wszystkim sosem anchois, który sprawi, że pizza będzie wyjątkowa.

Popularne tagi
  • kuchnia włoska
  • warzywo
  • szpinak
  • bób
  • ocet
  • przystawka na zimno
  • zupa z grzankami
  • przepis na dip
  • przepis na sos z fety
  • przepis na dip sojowo-imbirowy
  • kulinaria
  • mężczyzna
  • sos majonezowo-ketchupowy
  • wygląd
  • ziarna
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising