Jak samodzielnie zrobić masę marcepanową?
Jak samodzielnie zrobić masę marcepanową?
Masa marcepanowa to dobry dodatek do ciast i babeczek. Dzięki niej można stworzyć piękne ozdoby oraz sprawić, że każdy deser będzie wyglądał ciekawie. Niestety, w sklepach albo trudno znaleźć masę marcepanową, albo jest ona sprzedawana w opakowaniach o niewielkiej masie. Żeby mieć ją w dowolnej ilości, kiedy tylko zajdzie potrzeba, dobrze jest wiedzieć, w jaki sposób przygotować ją samodzielnie.
Potrzebne składniki
Do przyrządzenia smacznej masy marcepanowej, nawet lepszej niż w sklepie, niezbędnych jest kilka składników. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 250 g cukru pudru,
* 250 g migdałów,
* 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego,
* 30 ml likieru Amaretto lub brązowego cukru.Krok pierwszy
Wszystkie migdały wsypać do miseczki. Zalać je gorącą wodą i pozostawić na 5 minut. Dzięki takiemu wymoczeniu o wiele łatwiej będzie obierało się je ze skórki.
Krok drugi
Namoczone migdały obrać ze skórki. Wystarczy delikatnie ścisnąć każdego migdała i łuska wokół niego swobodnie odchodzi. Wszystkie migdały osuszyć na suszarce, a gdy będą całkiem suche, zacząć mleć. Uzyskana z nich masa musi być gładka, bez wyczuwalnych kawałków migdałów. Powinny być również lekko tłuste.
Krok trzeci
Gotową masę migdałową ponownie zacząć mleć w robocie kuchennym lub w blenderze, jednak dodając do niej cukier puder. Wlać także likier oraz aromat i wszystko razem miksować aż do uzyskania jednolitej masy.Można zdecydować się również na zagniatanie ręczne, jednak jest to bardziej czasochłonne.
Krok czwarty
Masę marcepanową uformować w dowolny kształt – rulon lub prostokąt – i owinąć papierem pergaminowym albo folią aluminiową. Przechowywać w lodówce. Masa może znajdować się w niej przez kilka tygodni, nie tracąc swoich walorów smakowych.