Jak zrobić doskonały dip serowy?
Jak zrobić doskonały dip serowy?
Do krakersów, chipsów, nachos, a nawet do warzyw przydaje się smaczny dip. Najlepiej w roli dodatku podkreślającego smak sprawdza się sos serowy. Jest nieco ostry w smaku, gładki, ale bardzo wyrazisty. Oto podpowiedź, jak go wykonać.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby wykonać dobry dip serowy, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich, dobrej jakości produktów. Są to:
* 250 g sera cheddar,
* 250 ml mleka,
* 2 łyżki mąki,
* 2 łyżki masła,
* papryka mielona ostra,
* ząbek czosnku.Krok pierwszy
Masło przełożyć do rondelka. Ustawić na gazie i zacząć roztapiać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Krok drugi
Do roztopionego masła wsypać mąkę i mieszać, aż składniki połączą się ze sobą. Trzeba rozmieszać mąkę na tyle dokładnie, żeby nie pojawiły się grudki, a następnie wlać mleko. Mieszając od czasu do czasu, pozostawić gotującą się masę na 3 minuty. Powinna w tym czasie nieco zgęstnieć.
Krok trzeci
Na zakończenie wsypać starty ser oraz wybrane przyprawy – paprykę, pieprz świeżo zmielony, zmiażdżony w prasce czosnek – mieszać całość, aż ser dokładnie się rozpuści. Przelać do mniejszego naczynia i od razu podawać, ponieważ stygnący sos zaczyna mocno gęstnieć.