Jak przygotować masło dyniowe?
Jak przygotować masło dyniowe?
Masła smakowe cieszą się wielkim powodzeniem, ponieważ w pewien sposób zastępują dżemy. Są przy tym znacznie gęstsze, więc nie ma ryzyka, że spłyną, a do tego wydają się bardziej sycące. Niestety, masła smakowe, które dają taki efekt, rzadko można kupić w sklepie. Jednak nic straconego, można wykonać je samodzielnie, w tym masło z dyni, na którą sezon rozpoczyna się już niedługo. Oto prosty przepis na pyszne masełko.
Jakie składniki są potrzebne?
Aby zrobić masło dyniowe, które nie tylko będzie miało smak dyni, ale dodatkowo będzie wspaniale pachniało, niezbędne będą:
* 1 kg piure z dyni,
* 1 szklanka soku jabłkowego,
* 1 szklanka cukru brązowego,
* 1 łyżeczka imbiru mielonego,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* 1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Krok pierwszy
Do wysokiego garnka włożyć piure dyniowe – najlepiej przygotowane samodzielnie – wlać sok jabłkowy, wsypać cukier brązowy oraz dodać wszystkie przyprawy, poza sokiem cytrynowym. Wymieszać wszystko razem.
Krok drugi
Postawić garnek na piecu i włączyć pod nim średni gaz. Przykryć pokrywką i gotować, aż do momentu odparowania większości płynów z piure z dodatkami. Pokrywka podczas gotowania jest konieczna, ponieważ podgrzewająca się masa pryska na boki, a że jest gorąca, może dojść do bolesnych poparzeń. Jednocześnie trzeba pamiętać, że pokrywka powinna być tak ustawiona, aby para znajdowała ujście. Raz po raz mieszać zawartość naczynia, żeby masa się nie przypaliła.
Krok trzeci
Gdy masa dyniowa zgęstnieje, zdjąć ją z pieca, po czym dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie przekładać masło do słoiczków i kiedy ostygną, zakręcić, po czym przechowywać w chłodnej spiżarni albo w lodówce, w zależności od własnych możliwości. Masło dyniowe smakuje doskonale ze świeżym białym pieczywem oraz odrobiną masła. Dobre jest zarówno na śniadanie, jak i na kolację.