Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować masło dyniowe?

Opiekun artykułu: putol
Wymagany czas: 45 min.
Jak przygotować masło dyniowe?

Jak przygotować masło dyniowe?

Masła smakowe cieszą się wielkim powodzeniem, ponieważ w pewien sposób zastępują dżemy. Są przy tym znacznie gęstsze, więc nie ma ryzyka, że spłyną, a do tego wydają się bardziej sycące. Niestety, masła smakowe, które dają taki efekt, rzadko można kupić w sklepie. Jednak nic straconego, można wykonać je samodzielnie, w tym masło z dyni, na którą sezon rozpoczyna się już niedługo. Oto prosty przepis na pyszne masełko.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Aby zrobić masło dyniowe, które nie tylko będzie miało smak dyni, ale dodatkowo będzie wspaniale pachniało, niezbędne będą:

    * 1 kg piure z dyni,

    * 1 szklanka soku jabłkowego,

    * 1 szklanka cukru brązowego,

    * 1 łyżeczka imbiru mielonego,

    * 1 łyżeczka cynamonu,

    * 1 łyżeczka soku z cytryny,

    * 1/2 łyżeczki zmielonych goździków,

    * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do wysokiego garnka włożyć piure dyniowe – najlepiej przygotowane samodzielnie – wlać sok jabłkowy, wsypać cukier brązowy oraz dodać wszystkie przyprawy, poza sokiem cytrynowym. Wymieszać wszystko razem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Postawić garnek na piecu i włączyć pod nim średni gaz. Przykryć pokrywką i gotować, aż do momentu odparowania większości płynów z piure z dodatkami. Pokrywka podczas gotowania jest konieczna, ponieważ podgrzewająca się masa pryska na boki, a że jest gorąca, może dojść do bolesnych poparzeń. Jednocześnie trzeba pamiętać, że pokrywka powinna być tak ustawiona, aby para znajdowała ujście. Raz po raz mieszać zawartość naczynia, żeby masa się nie przypaliła.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy masa dyniowa zgęstnieje, zdjąć ją z pieca, po czym dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie przekładać masło do słoiczków i kiedy ostygną, zakręcić, po czym przechowywać w chłodnej spiżarni albo w lodówce, w zależności od własnych możliwości. Masło dyniowe smakuje doskonale ze świeżym białym pieczywem oraz odrobiną masła. Dobre jest zarówno na śniadanie, jak i na kolację.

Popularne tagi
  • śniadania
  • pasteryzacja na zimno
  • sposób na masło dyniowe
  • obiad
  • grzyby w marynacie
  • sezon na śliwki
  • dynia w zalewie na słodko
  • przygotowanie marmolady
  • składniki spożywcze
  • sól kamienna
  • marynowanie grzybów
  • dżem gruszkowy z tymiankiem
  • sezon na grzyby
  • rodzynki
  • płynny miód
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising