Przepis na wspaniałe grzyby marynowane
Przepis na wspaniałe grzyby marynowane
Czym byłby sezon na grzyby bez marynowanych grzybków? Sezonem straconym. Gdy tylko pojawia się możliwość zebrania leśnych przysmaków, należy je nie tylko zbierać, ale i suszyć oraz marynować. Dzięki temu nawet zimą będzie można cieszyć się ich pysznym smakiem. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis, który ucieszy kubki smakowe wszystkich grzybiarzy.
Jakie składniki są potrzebne?
Dobre grzybki marynowane to zarówno dobre grzyby, jak i zalewa. Żeby przygotować marynowany przysmak, niezbędne są:
* 1 kg grzybów,
* 1 cebula,
* 1/2 l wody,
* 3/4 szklanki octu,
* 1 łyżka soli,
* 1 łyżka cukru,
* 1liść laurowy,
* ziarna pieprzu,
* ziele angielskie.
Rodzaj grzybów może być dowolny, jednak małe grzybki marynowane wyglądają znacznie ładniej w słoiku niż kawałki większych.Pierwszy krok
Przygotowane grzyby oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń. Umyć delikatnie pod zimną wodą i odciąć trzonki, chociaż ostatnia czynność nie jest konieczna. Trzonki grzybów również są jadalne.
Drugi krok
Do garnka wlać wodę. Posolić ją i doprowadzić do wrzenia. Kiedy zacznie bulgotać, wsypać do niej grzyby. Gotować 30 minut. Do gotującej się wody można dodać obraną i pokrojoną na 4 części cebulę, dzięki temu grzyby będą miały ciekawszy smak.
Trzeci krok
W osobnym garnku zagotować kolejną porcję wody. Wlać do niej ocet oraz dodać wszystkie zgromadzone przyprawy.
Ugotowane grzyby odsączyć z wody i przełożyć do wrzącej zalewy. Ponownie zagotować.
Czwarty krok
Gorące grzybki można przelać do wyparzonych ciepłą wodą słoików. Dodać do każdego wcześniej ugotowaną cebulę. Zakręcić szczelnie. Odłożyć w ciepłe, zacienione miejsce, ustawiając naczynia do góry dnem.