Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy z bazylią?
Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy z bazylią?
Sos pomidorowy z dodatkiem bazylii jest niezwykle dobrym dodatkiem nie tylko do spaghetti, ale również do innych potraw – pizzy, klopsików, kotletów mielonych. Smakuje znacznie lepiej z ziołami niż bez nich, dlatego warto włączyć go do domowego jadłospisu. Oto podpowiedź, jak go przyrządzić.
Jakich składników potrzebujesz?
Podstawą przygotowania sosu pomidorowego o ziołowym posmaku są przede wszystkim świeże, dobre składniki, czyli:
* 10 listków bazylii,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 cebula,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* 0,5 l pomidorów w zalewie,
* cukier,
* sól.
Zamiast pomidorów w zalewie można zakupić 2 puszki pomidorów, które równie dobrze nadadzą się do stworzenia sosu.
Krok pierwszy
Cebulę pozbawić łupinki i posiekać na kosteczkę. Warzywo powinno być dobrze posiekane, gdyż w sosie pomidorowym cebula nie musi się wybijać ani wyglądem, ani smakiem. Oliwę z oliwek wlać na patelnię, podgrzać, dodać cebulę. Można, choć nie jest to konieczne, dodać odrobinę papryki chili.
Krok drugi
Jeżeli używa się pomidorów w zalewie, wówczas należy je najpierw zmiksować; jeżeli ma się pomidory w puszce, nie jest to zazwyczaj konieczne, gdyż są one dostatecznie rozdrobnione. Przelać je na patelnię z przysmażoną cebulą. Podgrzewać przez 3 – 5 minut, aż sos będzie bulgotał, na niewielkim ogniu.
Krok trzeci
Gdy pomidory zaczną bulgotać, doprawić je cukrem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a przede wszystkim bazylią. Należy ją rozdrobnić na małe kawałki, dodać do sosu i wymieszać dokładnie. Gotować jeszcze przez 2 minuty, a następnie zdjąć z palnika i użyć zgodnie z własnymi chęciami – do spaghetti, do pizzy, do kotlecików mielonych. Sos z pewnością urozmaici każde z tych dań.