Smaczny sos ziołowy do mięsa – jak zrobić?
Smaczny sos ziołowy do mięsa – jak zrobić?
Mięso z sosem smakuje dwa razy lepiej niż bez sosu, natomiast z sosem ziołowym każde danie to prawdziwa poezja smaków. Jego przygotowanie nie jest trudne, a składniki nie są skomplikowane, dlatego warto spróbować, zrobić, a potem wykonywać coraz częściej, zarówno do mięsa – zwłaszcza pieczonego – jak i do warzyw.
Potrzebne składniki spożywcze
Świeże składniki to podstawa dobrego sosu. Wśród nich powinny znaleźć się następujące elementy:
* 500 ml jogurtu greckiego,
* 1/2 ogórka zielonego,
* 1 papryczka chili,
* 2 ząbki czosnku,
* 4 cebule dymki,
* 2 łyżki kolendry,
* 2 łyżki mięty,
* 2 łyżki koperku,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Ogórka umyć, obrać ze skórki. Zetrzeć dokładnie na tarce o oczkach średniej wielkości. Cebulę dymkę posiekać na drobne kawałeczki. Oba warzywa wrzucić do średniej wielkości miski.
Krok drugi
Ząbek czosnku obrać z łupinki, bardzo drobno pokroić albo przecisnąć przez praskę prosto do miski. Papryczkę chili przekroić na pół, pozbyć się ziarenek i pokroić na małe kawałki, dodać do reszty warzyw.
Krok trzeci
Wszystkie zioła dokładnie posiekać i wrzucić do miski wraz z innymi składnikami. Zalać wszystko jogurtem greckim i bardzo dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Ponownie zamieszać.
Można schłodzić w lodówce przez 10 minut, a następnie podawać do mięsa. Doskonale komponuje się zarówno z mięsem na zimno, jak i na ciepło.