Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić chrupiące i smaczne warzywa z patelni?

Opiekun artykułu: mistrzyni
Wymagany czas: 40 min.
Jak przyrządzić chrupiące i smaczne warzywa z patelni?

Jak przyrządzić chrupiące i smaczne warzywa z patelni?

Korzystając z sezonu na świeże warzywa, dobrze jest kupować ich jak najwięcej i jak najczęściej przygotowywać z nich smaczne dania. Gotowanie lub sałatki to tylko jedna z opcji, ponieważ doskonale sprawdzą się również przysmażone na patelni. Mogą być wówczas bardzo dobrą, a przede wszystkim zdrową przystawką lub dodatkiem do obiadu. Masz w domu warzywa? Wykorzystaj je zgodnie z sugestiami w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Jakie produkty są potrzebne?

    Jakie produkty są potrzebne?

    Do przygotowania warzyw z patelni można użyć niemal wszystkich produktów, jednak podajemy te, które sprawdzą się najlepiej, czyli:

    * pietruszka,

    * seler,

    * marchewka,

    * suszone pomidory,

    * cukinia,

    * brokuł,

    * cebula,

    * por,

    * czosnek,

    * 1 cm korzenia imbiru,

    * olej kokosowy lub oliwa z oliwek,

    * kurkuma,

    * curry.

    Nie każdy jest wielbicielem brokułów, dlatego z powodzeniem można je zastąpić kalafiorem.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie warzywa poza cebulą oraz cukinią i suszonymi pomidorami obrać oraz włożyć do garnka, zalać wodą i podgotować, żeby zmiękły. Wystarczy gotować je 10 – 15 minut od chwili, w której woda zaczęła bulgotać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pokroić warzywa w kosteczki albo plasterki, wedle uznania. Na patelni rozgrzać oliwę albo olej kokosowy. Cebulę posiekać na kawałki, cukinię pokroić w kawałki, a suszone pomidory na połówki lub paseczki. Wszystko wrzucić na patelnię i zacząć podsmażać. Dobrze jest dodać również czosnek – w całości, choć bez łupinki – albo imbir bez skórki. Dzięki nim smak ewentualnego przypalenia nie będzie groźny, ponieważ oba składniki mają intensywniejszy smak.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Podsmażane na niewielkim ogniu warzywa stopniowo będą stawały się przyrumienione i chrupiące. Dotyczy to szczególnie cukinii, marchewki oraz pietruszki, które potrafią przypominać w smaku chipsy warzywne. Całą potrawę doprawić kurkumą, curry, pieprzem, solą lub innymi lubianymi przez siebie przyprawami. Wymieszać całość i smażyć jeszcze przez 5 minut, po czym zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. Warzywa jadać same albo z dodatkiem ryżu.

Popularne tagi
  • jabłka
  • rozbijanie jajek
  • tymianek suszony
  • świętowanie
  • tradycyjne ciasto wielkanocne
  • kasza
  • marynowanie
  • dodatki do bitej śmietany
  • kluski
  • dzieci
  • kotlety mielone z orzechami
  • mus
  • salami
  • sernik na zimno
  • przepis na jabłka z żurawiną
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising