Jak przyrządzić chrupiące i smaczne warzywa z patelni?
Jak przyrządzić chrupiące i smaczne warzywa z patelni?
Korzystając z sezonu na świeże warzywa, dobrze jest kupować ich jak najwięcej i jak najczęściej przygotowywać z nich smaczne dania. Gotowanie lub sałatki to tylko jedna z opcji, ponieważ doskonale sprawdzą się również przysmażone na patelni. Mogą być wówczas bardzo dobrą, a przede wszystkim zdrową przystawką lub dodatkiem do obiadu. Masz w domu warzywa? Wykorzystaj je zgodnie z sugestiami w poniższym artykule.
Jakie produkty są potrzebne?
Do przygotowania warzyw z patelni można użyć niemal wszystkich produktów, jednak podajemy te, które sprawdzą się najlepiej, czyli:
* pietruszka,
* seler,
* marchewka,
* suszone pomidory,
* cukinia,
* brokuł,
* cebula,
* por,
* czosnek,
* 1 cm korzenia imbiru,
* olej kokosowy lub oliwa z oliwek,
* kurkuma,
* curry.
Nie każdy jest wielbicielem brokułów, dlatego z powodzeniem można je zastąpić kalafiorem.
Krok pierwszy
Wszystkie warzywa poza cebulą oraz cukinią i suszonymi pomidorami obrać oraz włożyć do garnka, zalać wodą i podgotować, żeby zmiękły. Wystarczy gotować je 10 – 15 minut od chwili, w której woda zaczęła bulgotać.
Krok drugi
Pokroić warzywa w kosteczki albo plasterki, wedle uznania. Na patelni rozgrzać oliwę albo olej kokosowy. Cebulę posiekać na kawałki, cukinię pokroić w kawałki, a suszone pomidory na połówki lub paseczki. Wszystko wrzucić na patelnię i zacząć podsmażać. Dobrze jest dodać również czosnek – w całości, choć bez łupinki – albo imbir bez skórki. Dzięki nim smak ewentualnego przypalenia nie będzie groźny, ponieważ oba składniki mają intensywniejszy smak.
Krok trzeci
Podsmażane na niewielkim ogniu warzywa stopniowo będą stawały się przyrumienione i chrupiące. Dotyczy to szczególnie cukinii, marchewki oraz pietruszki, które potrafią przypominać w smaku chipsy warzywne. Całą potrawę doprawić kurkumą, curry, pieprzem, solą lub innymi lubianymi przez siebie przyprawami. Wymieszać całość i smażyć jeszcze przez 5 minut, po czym zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. Warzywa jadać same albo z dodatkiem ryżu.