Advertising
Zakumaj.pl

Placuszki z wiśniami – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: haniszewski
Wymagany czas: 35 min.
Placuszki z wiśniami – jak je przygotować?

Placuszki z wiśniami – jak je przygotować?

Puszyste placuszki z owocami to doskonały pomysł na deser, na śniadanie, a nawet na słodką kolację. Mogą zasmakować dorosłym oraz dzieciom, zwłaszcza jeżeli przygotuje się je z dorodnymi wiśniami. Placuszki będą smakować podwójnie dobrze, a Ty przekonasz się, że wiśnie to coś więcej niż nalewka oraz kompot.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Placuszki z wiśniami smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Placki z wiśniami mają tę zaletę, że są proste w wykonaniu oraz nie potrzebują wielu składników. Niezbędne są jedynie:

    * 3 dag drożdży,

    * 2 jajka,

    * 1 szklanka mleka,

    * 1,5 szklanki mąki,

    * 3 łyżki cukru pudru,

    * 30 dag wiśni,

    * olej,

    * cukier puder,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Podgrzać 1/3 szklanki mleka, tak żeby było ciepłe, lecz nie gorące. Dodać do niego drożdże oraz szczyptę soli i wyrobić łyżką. Odstawić do wyrośnięcia i w czasie, kiedy zaczyn będzie wzrastał – drylować wiśnie. Przed drylowaniem dokładnie umyć je i oczyścić z resztek liści oraz szypułek.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mąkę przesypać do szerokiej miski, po czym przelać do niej wyrośnięty zaczyn. Dolać pozostałe mleko, wbić jajka i jeszcze jedną szczyptę soli. Wymieszać wszystko razem, na koniec dodając przygotowane już wiśnie. Mieszać, aż uzyska się konsystencję gęstej śmietany. Ciasto nie powinno być zbyt lejące.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na patelni rozgrzać olej. Powinno być go więcej niż np. przy smażeniu omletu, jednak nie przesadnie dużo, żeby placki nie nasiąknęły nadmiernie tłuszczem. Gdy olej będzie ciepły, zacząć nakładać ciasto łyżką na patelnię. Smażyć 1 – 1,5 minuty z każdej strony, aż placek zbrązowieje i lekko podrośnie. Odkładać gotowe placuszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby nadmiar tłuszczu wsiąknął w materiał.Placki podawać od razu po przygotowaniu z cukrem pudrem albo z sosem – wiśniowym lub czekoladowym.

Popularne tagi
  • przetwory
  • porady gospodarcze
  • masło domowe
  • awokado
  • kompot
  • spirytus
  • ubijanie białka
  • barszcz
  • krojenie cebuli w kostkę
  • prażenie wiórek kokosowych
  • kostka rosołowa
  • temperatura oleju
  • sposób wykonania owoców egzotycznych
  • mazurek z bakaliami
  • babka gotowana
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising