Podstawowe zasady krojenia cebuli
Podstawowe zasady krojenia cebuli
Krojenie cebuli to zazwyczaj wyzwanie. Leją się łzy, kawałki warzywa nie są takie, jak powinny, nie mają kształtu, są za małe albo za wielkie. Czas rozwiązać ten problem i zacząć umiejętnie kroić cebulę. W wykonaniu tego pomoże kilka porad praktycznych, które prezentujemy poniżej i które sprawią, że krojenie cebuli nigdy już nie będzie problemem.
Pierwszy krok
Jedną z cebul do pokrojenia położyć na desce do krojenia przed sobą. Warto pamiętać, że drewniane deski do krojenia nie są najlepszym pomysłem, szybko przesiąkają zapachem, co w przypadku cebuli jest problematyczne. Po ustawieniu cebuli w odpowiedniej pozycji – czubkiem w przód – odciąć ostrym nożem fragment z wystającym czubkiem.
Drugi krok
Następnie, po odcięciu pierwszego elementu, przekroić cebulę na pół, przez korzeń. Najlepiej wykonywać to wszystko ostrym, dużym nożem, żeby zminimalizować ilość cięć niezbędnych do posiekania warzywa.
Po przekrojeniu cebuli na pół ściągnąć brązową zewnętrzną łupinkę, która nie jest do niczego potrzebna. Powinna łatwo odejść od cebuli, zwłaszcza jeśli cebulka jest świeża.
Trzeci krok
Pierwszą połówkę cebuli położyć płasko na desce obciętym końcem w swoją stronę. Po zrobieniu tego zrobić nożem kilka lub kilkanaście – w zależności od wielkości cebuli – równoległych nacięć. Powinny być w miarę równe, ale bez nacinania cebuli do końca. Po wykonaniu nacięć obrócić cebulę tak, żeby mieć nacięcia równolegle do siebie i robić kolejne cięcia nożem, przecinając wcześniej wykonane paski cebuli. Dzięki temu uda się uzyskać bardzo drobną kostkę cebulową.
Cebulowe piórka
Nie zawsze chce się uzyskać z cebuli kawałeczki przypominające kwadraciki, czasami potrzebne są tzw. piórka. Początek radzenia sobie z cebulą, aby je uzyskać na początku jest taki sam jak w dwóch wyżej wymienionych krokach. Zmienia się dopiero przy cięciu, ponieważ nie wymaga przecinania cebuli na równoległe i prostopadłe paski. Wystarczy zacząć kroić cebulkę prostopadle, przecinając ją do końca i uzyskując cienkie połówki.Cebula pokrojona w kostkę nadaje się dobrze jako element potraw smażonych i gotowanych, natomiast piórka są idealne na kanapki.