Jak zrobić ciekawe przystawki z serka pleśniowego?
Jak zrobić ciekawe przystawki z serka pleśniowego?
Serek pleśniowy ma przyjemny smak i nadaje się do bardzo wielu ciekawych przystawek. Można je z powodzeniem przygotować przed przyjęciem urodzinowym, spotkaniem towarzyskim, huczną zabawą sylwestrową. Są proste, szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim smaczne, więc każdy z chęcią sięgnie po nie zamiast po chipsy i paluszki.
Koreczki z serka pleśniowego
Jedna z przystawek najprostszych, a jednocześnie bardzo smacznych, po które dobrze sięga się w czasie przyjęcia. Ich wykonanie wymaga przygotowania:
* 200 g serka pleśniowego,
* 20 dag kabanosów drobiowych,
* 20 dag pomidorków koktajlowych,
* 20 dag winogron bezpestkowych.
Kabanosy pokroić w grube plasterki, a ser pleśniowy w kostkę. Warzywa i owoce umyć, a następnie osuszyć, po czym przejść do składania koreczków. Na wykałaczki nabijać: ser, pomidora, kabanosa i winogrono, tworząc zgrabny koreczek. Przed podaniem schłodzić w lodówce.Szaszłyki z serka pleśniowego
Dobrą przystawką są również szaszłyki z serka pleśniowego z dodatkami. Idealnie komponują się z lekkimi alkoholami, więc można je przygotować na każdą imprezę. Wymaga to jedynie zebrania następujących elementów:
* 1 kostkę sera pleśniowego,
* pomidory czerwone,
* pomidory żółte,
* ogórki małosolne,
* wędlina wędzona,
* bazylia, listki.
Pomidory umyć, wydrążyć z twardych kawałków gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Ser pokroić w kostkę, a ogórki w grubsze plasterki. Wędlinę pokroić na kawałki. Można kupić kabanosy o intensywnym smaku i pokroić je w plasterki. Po przygotowaniu składników tworzyć szaszłyki, nabijając na drewniane patyczki poszczególne elementy, w następującej kolejności: pomidor czerwony, szynka, ogórek, żółty pomidor, bazylia, serek. Każdy z szaszłyków warto polać sosem winegret.Zasmażany serek pleśniowy
Przystawki na zimno są bardzo dobre, jednak imprezę uatrakcyjnią przystawki na ciepło. Do ich przyrządzenia potrzebne są:
* serki pleśniowe z ziołami,
* przyprawy: bazylia suszona, oregano, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek.
Serki pleśniowe przekroić na pół w taki sposób, aby uzyskać dwa okręgi z wyraźnie widocznym, miękkim środkiem. Środek posypać wszystkimi ziołami, ale z umiarem, bez zasypywania serka w całości.Przygotowane serki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec, aż serek rozpuści się lekko. Wyjąć i podawać od razu.