Jak zrobić ciekawy sos z kolendry?
Jak zrobić ciekawy sos z kolendry?
Dodatki do sałatek i przystawek w postaci delikatnych sosów są niezwykle popularne. Dzięki nim każde danie nabiera nowego wyrazu, stając się potrawą, której nie można zignorować. Jednym z ciekawszych sosów jest sos kolendrowy. Kolendra znana jest przede wszystkim jako przyprawa, jednak w poniższym artykule pokażemy jej inną, równie ciekawą stronę.
Jakich składników potrzeba?
Zanim przejdzie się do działania, trzeba zebrać niezbędne składniki. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:
* 1 szklanka listków kolendry,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 papryczki chili zielone,
* 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
* pieprz,
* sól.Pierwszy krok
Papryczki chili umyć pod zimną wodą i przekroić na pół. Końcem noża wydobyć ze środka wszystkie ziarenka. To one są najostrzejsze, więc trzeba uważać, aby ich nie dotykać i przypadkiem nie włożyć sobie ewentualnie pobrudzonego palca w oko. Jeżeli do tego dojdzie, konieczne jest przepłukanie od razu zimną wodą.Warto wybrać zielone chili ze względu na jego kolor, dopasowany idealnie do koloru kolendry. Sos będzie całkowicie zielony.
Drugi krok
Przepłukać listki kolendry pod wodą, najlepiej na sitku, i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Posiekać na bardzo drobne kawałeczki, po czym wrzucić do blendera. Wrzucić do blendera również papryczki oraz dolać oliwę z oliwek.
Trzeci krok
Wszystkie składniki w blenderze zmiksować na gładką masę. Najlepiej miksować na szybkich obrotach, a gdy uzyska się papkę, otworzyć blender i dodać przyprawy, w ilości wedle uznania. Wrzucić również czosnek obrany z łupinek. Lepiej nie przekraczać podanej ilości czosnku, aby nie zabił smaku ziół. Jeszcze raz zmiksować wszystko razem, po czym odstawić na 5 – 10 minut, żeby składniki dobrze się przegryzły. Przelać do mniejszej miseczki lub miseczek i podawać z kawałkami warzyw. Sosem kolendrowym można również polać sałatkę, dzięki czemu będzie miała lepszy smak oraz zapach.