Jak zrobić smaczną sałatkę z jaj i anchois?
Jak zrobić smaczną sałatkę z jaj i anchois?
Połączenie jajek oraz anchois – niewielkiej, tłustej rybki – to idealna kompozycja smakowa. Sałatka z obu produktów jest niezwykle dobrym daniem na kolację, zwłaszcza jeżeli podaje się je z grzankami lub ze świeżym pieczywem. Sycąca sałatka, chociaż zapach ma dość intensywny, może zasmakować każdemu, kto lubi jajka oraz ryby. Oto prosty przepis na wykonanie dania.
Niezbędne składniki spożywcze
Wykonanie sałatki wymaga przygotowania składników nie tylko na samą sałatkę, lecz również na dressing do niej.Do sałatki potrzebne są:
* 6 jaj,
* 3 kromki chleba białego,
* 50 g filetów anchois w oleju,
* 1 łyżka oliwy,
* 1 zielona sałata.
Na dressing przydadzą się:
* 1 żółtko,* 1 ząbek czosnku,
* 1/2 łyżeczki cukru,
* 1 łyżeczka musztardy,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* 150 ml oliwy z oliwek,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Filety odcedzić z nadmiaru oleju i pokroić na kawałki o długości 2 cm. Chleb pokroić na niewielkie kwadraciki, niczym grzanki, posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na blasze do pieczenia. Przypiekać w piekarniku przez 7 minut, po czym odstawić do ostygnięcia, przed tym posypując je lekko solą.
Krok drugi
W czasie kiedy chleb będzie przypiekał się w piekarniku, jajka umieścić w garnku, zalać wodą i ugotować na twardo. Po ugotowaniu ostudzić w chłodnej wodzie, a następnie obrać ze skorupki, uważając, żeby nie zniszczyć ich wyglądu. Pokroić wszystkie na ćwiartki i odstawić na bok.
Krok trzeci
Czosnek przecisnąć przez praskę prosto do niewielkiej miseczki. Dodać żółtko, musztardę, cukier, sok z cytryny, oliwę oraz odrobinę soli i pieprzu. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Można użyć miksera albo mieszać łyżką.
Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki prosto na szeroki talerz. Ułożyć na niej jajka, posypać anchois, grzankami oraz polać fantazyjnie dressingiem. Nie czekać, nie chłodzić dodatkowo w lodówce, lecz od razu podawać.