Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na sałatkę z kurczakiem curry

Opiekun artykułu: adacool
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na sałatkę z kurczakiem curry

Przepis na sałatkę z kurczakiem curry

Choć curry zazwyczaj uznajemy za jedną przyprawę, to powinniśmy wiedzieć, że tak naprawdę jest kompozycją wielu przypraw, takich jak chociażby chilli, kolendra, kminek, pieprz, a także kurkuma, która nadaje znanemu nam curry charakterystyczne żółte zabarwienie. Nazwa tej przyprawy w naszych regionach świata odnosi się do specyficznego sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Dzisiaj przekonasz się, że kurczak przyprawiony curry nie jest tylko nieco egzotycznym sposobem na obiad, ale może być również dodatkiem do pysznej sałatki.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 pierś z kurczaka (podwójna)

2 woreczki ryżu (200 g przed ugotowaniem)

5 jajek

1 puszka kukurydzy konserwowej

przyprawa curry – około 2 łyżeczek

sól i pieprz

majonez – około 4 łyżek

2 łyżki oliwy z oliwek

olej do smażenia

1 pierś z kurczaka (podwójna) 2 woreczki ryżu (200 g przed ugotowaniem) 5 jajek 1 puszka kukurydzy konserwowej przyprawa curry – około 2 łyżeczek sól i pieprz majonez – około 4 łyżek 2 łyżki oliwy z oliwek olej do smażenia
  • Marynowanie kurczaka

    Pierwszy krok, jaki musisz wykonać, to marynowanie kurczaka. Zależy nam, aby jak najbardziej przeszedł aromatem przyprawy curry. Jedną podwójną pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę (około 3 centymetrów), a następnie wrzuć do miski. Dopraw solą, pieprzem, wlej 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek oraz dosyp łyżeczkę przyprawy curry. Całość wymieszaj, przykryj szczelnie folią lub jakąś pokrywką, a następnie odstaw do lodówki.

  • Gotowanie ryżu

    Dwa woreczki ryżu ugotuj zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Pamiętaj, by go nie przegotować, bo wówczas sałatka będzie zbyt miękka i niesmaczna. Po wyjęciu z wody ryż odcedź i pozostaw, aby całkowicie wystygł.

  • Przygotowanie pozostałych składników

    Puszkę kukurydzy odcedź. Pięć jajek ugotuj w osolonej wodzie na twardo, a następnie pozostaw je do ostygnięcia. Potem obierz je i pokrój w kostkę, ale nie bardzo drobną.

  • Smażenie kurczaka

    Po 30 – 60 minutach (może marynować się dłużej) wyjmij kurczaka z lodówki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż na nim kurczaka przez kilka minut, aż będziesz miała pewność, że nie jest surowy. Zdejmij go z patelni i przełóż na talerz, żeby również przestygnął.

  • Komponowanie sałatki

    Komponowanie sałatki

    Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe oraz zimne, możemy wziąć się za komponowanie sałatki. Do większej miski wsyp wszystkie produkty i zamieszaj je, a następnie dodaj około czterech łyżek dobrej jakości majonezu, łyżeczkę curry (możesz dodać mniej, jeśli nie chcesz, by sałatka była ostra) i w razie potrzeby sól oraz pieprz. Podawaj na półmisku. Smacznego!

Popularne tagi
  • ocet
  • brie
  • tęczowa sałatka owocowa
  • pomidory koktajlowe
  • kuchnia składniki spożywcze
  • groszek
  • sałatka ze szpinaku
  • proszek do pieczenia
  • sałatka arbuzowa
  • słodycze
  • potrawa wegetariańska
  • cebula czerwona
  • sałatka cezara
  • ocet ryżowy
  • wiosenna dieta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising