Jak zrobić smaczną i zdrową sałatkę ogórkową?
Jak zrobić smaczną i zdrową sałatkę ogórkową?
Sałatka z zielonego ogórka to nie tylko zdrowie, lecz również bardzo odświeżający smak. Nie należy wzbraniać się przed podawaniem na stół sałatki, której jest on głównym składnikiem. Pasuje bardzo dobrze do dań mięsnych, bezmięsnych, jak również nadaje się na zdrową przekąskę podczas diety. Chcesz zdrowo jeść? Jedz sałatkę z ogórka.
Jakie składniki są niezbędne?
Podstawą przyrządzenia doskonałej sałatki jest zebranie niezbędnych składników, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:
* 4 ogórki zielone,
* 1 cebula,
* 1 – 2 dag sałaty,
* 1 puszka kukurydzy konserwowej,
* olej,
* pieprz,
* sól.Pierwszy krok
Ogórki dokładnie umyć, a następnie cienko obrać ze skórki. Pokroić je na plasterki. Można użyć również tarki, ale znacznie lepiej prezentują się okrągłe plasterki, sprawiające, że sałatka staje się bardziej eleganckim daniem. Przełożyć je do miski.
Drugi krok
Z cebuli ściągnąć łupinki. Pokroić ją w cienkie piórka, grube kawałki zabiją smak sałatki i będą niewygodne do gryzienia.
Puszkę z kukurydzą otworzyć, odsączyć ziarenka z zalewy. Można przesypać na sitko i przepłukać ją pod bieżącą wodą. Wrzucić wraz z cebulą do miski z ogórkami.
Trzeci krok
Sałatę dokładnie umyć i potargać listki na mniejsze części, wrzucając je do pozostałych składników. Doprawić przyprawami i olejem. Można dodać również posiekany koperek albo szczypiorek. Wymieszać dokładnie, po czym na 15 minut włożyć do lodówki. Dopiero po tym czasie podawać. Smacznego!