Jak zrobić dobrą sałatkę ze szpinaku i granatu?
Jak zrobić dobrą sałatkę ze szpinaku i granatu?
Sałatka ze szpinaku wydawać się może mało interesująca, jednak to tylko pozory. Zielone listki mogą stanowić podstawę bardzo smacznego dodatku do posiłku albo samodzielnej kolacji dla dbających o linię. Wystarczy jedynie szpinak, kilka egzotycznych dodatków i gotowe, można zajadać się intensywnie smakującym przysmakiem.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby wykonać dobrą sałatkę ze szpinakiem w roli głównej, niezbędne są odpowiednie składniki spożywcze, świeże i dobrej jakości. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:
* 1 torebka szpinaku,
* 1 cebula czerwona,
* 1 granat,
* 1/2 szklanki orzechów włoskich,
* 1 feta.
Dodatkowo można przygotować składniki do poprawiającego smak sosu, czyli:
* 2 łyżeczki miodu,
* 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
* 1/4 octu balsamicznego,
* 1 łyżeczka musztardy.
Krok pierwszy
Szpinak przełożyć z opakowania do sitka i przepłukać dokładnie pod zimną wodą. Osuszyć delikatnie. Orzechy włoskie posiekać na kawałki, drobne, lecz nie na proszek, gdyż powinny być dobrze widoczne w sałatce.
Krok drugi
Czerwoną cebulkę pozbawić łupinki i zacząć dokładnie siekać. Czerwona cebula nie jest składnikiem sałatki bez powodu – jest delikatniejsza w smaku, więc nie zdominuje reszty dodatków. Ser feta wyjąć z opakowania i albo pokroić na kawałki, albo pokruszyć palcami. Nie trzeba dodawać do sałatki całego opakowania, wystarczy odmierzyć 1/2 szklanki. Granat przekroić i opukując każdą połówkę łyżką, wydobyć miąższ.
Krok trzeci
Wszystkie składniki włożyć do miski i lekko zamieszać. Następnie przejść do przygotowania sosu, co nie jest szczególnie skomplikowane – wystarczy wszystko włożyć do małej miseczki i wymieszać. Gdy składniki połączą się, polać nimi warzywa i owoce w misce. Ponownie zamieszać całość, a następnie od razu podawać albo schłodzić przez 15 minut w lodówce.
Sałatka nadaje się idealnie na przekąskę o każdej porze roku, będąc źródłem witamin oraz dobrego smaku.