Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić dobrą sałatkę ze szpinaku i granatu?

Opiekun artykułu: giesiek
Wymagany czas: 25 min.
Jak zrobić dobrą sałatkę ze szpinaku i granatu?

Jak zrobić dobrą sałatkę ze szpinaku i granatu?

Sałatka ze szpinaku wydawać się może mało interesująca, jednak to tylko pozory. Zielone listki mogą stanowić podstawę bardzo smacznego dodatku do posiłku albo samodzielnej kolacji dla dbających o linię. Wystarczy jedynie szpinak, kilka egzotycznych dodatków i gotowe, można zajadać się intensywnie smakującym przysmakiem.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby wykonać dobrą sałatkę ze szpinakiem w roli głównej, niezbędne są odpowiednie składniki spożywcze, świeże i dobrej jakości. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:

    * 1 torebka szpinaku,

    * 1 cebula czerwona,

    * 1 granat,

    * 1/2 szklanki orzechów włoskich,

    * 1 feta.

    Dodatkowo można przygotować składniki do poprawiającego smak sosu, czyli:

    * 2 łyżeczki miodu,

    * 1/2 szklanki oliwy z oliwek,

    * 1/4 octu balsamicznego,

    * 1 łyżeczka musztardy.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Szpinak przełożyć z opakowania do sitka i przepłukać dokładnie pod zimną wodą. Osuszyć delikatnie. Orzechy włoskie posiekać na kawałki, drobne, lecz nie na proszek, gdyż powinny być dobrze widoczne w sałatce.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Czerwoną cebulkę pozbawić łupinki i zacząć dokładnie siekać. Czerwona cebula nie jest składnikiem sałatki bez powodu – jest delikatniejsza w smaku, więc nie zdominuje reszty dodatków. Ser feta wyjąć z opakowania i albo pokroić na kawałki, albo pokruszyć palcami. Nie trzeba dodawać do sałatki całego opakowania, wystarczy odmierzyć 1/2 szklanki. Granat przekroić i opukując każdą połówkę łyżką, wydobyć miąższ.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wszystkie składniki włożyć do miski i lekko zamieszać. Następnie przejść do przygotowania sosu, co nie jest szczególnie skomplikowane – wystarczy wszystko włożyć do małej miseczki i wymieszać. Gdy składniki połączą się, polać nimi warzywa i owoce w misce. Ponownie zamieszać całość, a następnie od razu podawać albo schłodzić przez 15 minut w lodówce.

    Sałatka nadaje się idealnie na przekąskę o każdej porze roku, będąc źródłem witamin oraz dobrego smaku.

Popularne tagi
  • danie chińskie
  • lubczyk
  • kuchnia składniki spożywcze
  • rzodkiewka
  • orzechy włoskie
  • shake waniliowy
  • sałatka z owoców egzotycznych
  • łyżka
  • oliwa z oliwek
  • przepis na sałatkę szparagową
  • sałatka dla dzieci
  • sałatka z makaronem i tuńczykiem
  • lekka potrawa
  • witaminy
  • banan
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising