Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić smaczną zupę rabarbarową?

Opiekun artykułu: marcia
Wymagany czas: 35 min.
Jak przyrządzić smaczną zupę rabarbarową?

Jak przyrządzić smaczną zupę rabarbarową?

Kompot, ciasto, ciasteczka to znane desery z rabarbaru. Jednak po co się ograniczać i przygotowywać tylko to, skoro można skusić się na coś więcej, mianowicie na zupę rabarbarową, którą można podać na obiad. Jest orzeźwiająca, ciekawa w smaku oraz sycąca. Co więcej, jest bardzo prosta, więc może zrobić ją każdy wielbiciel rabarbaru.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby zrobić smaczną zupę, potrzebne są dobre składniki spożywcze. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:

    * 700 g rabarbaru,

    * 200 ml śmietany 12%,

    * 2 opakowania cukru waniliowego,

    * 8 łyżek cukru,

    * 3 łyżki mąki,

    * woda,

    * makaron,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do dużego garnka wlać 3 litry wody, po czym zagotować całość. W czasie kiedy garnek z wodą jest na piecu, przygotować rabarbar, myjąc go dokładnie, a następnie krojąc na małe kawałeczki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wrzucić rabarbar do wrzącej wody. Dosypać szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, mieszając całość, żeby składniki przemieszały się ze sobą. Gotować aż do momentu, kiedy rabarbar stanie się całkiem miękki. Można zmniejszyć ogień, żeby rabarbar nie rozsypał się od razu na papkę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W szklance zmieszać ze sobą śmietanę oraz mąkę, doprowadzając do rozpuszczenia się mąki – jeśli nie zrobi się tego, mogą powstać nieestetyczne grudki. Dolać miksturę do zupy rabarbarowej, wymieszać i pozostawić do zagotowania się dania.Makaron ugotować w osobnym garnku według przepisu na opakowaniu (dobrze sprawdza się makaron świderki), odcedzić, przelać zimną wodą. Gotowy makaron nakładać na talerze albo do misek. Zalewać ciepłą wodą i podawać. Dla podkreślenia smaku można ozdobić zupę plasterkami truskawek. Smacznego!

Popularne tagi
  • danie
  • por
  • wino
  • tłuszcz
  • przyprawa do zupy
  • święta wielkanocne
  • zielony groszek
  • awokado
  • zupa szparagowa
  • chleb w żurku
  • szczypiorek
  • rzodkiewka
  • mleko
  • pasta curry
  • wywar warzywny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising