Jak przyrządzić smaczną zupę rabarbarową?
Jak przyrządzić smaczną zupę rabarbarową?
Kompot, ciasto, ciasteczka to znane desery z rabarbaru. Jednak po co się ograniczać i przygotowywać tylko to, skoro można skusić się na coś więcej, mianowicie na zupę rabarbarową, którą można podać na obiad. Jest orzeźwiająca, ciekawa w smaku oraz sycąca. Co więcej, jest bardzo prosta, więc może zrobić ją każdy wielbiciel rabarbaru.
Niezbędne składniki spożywcze
Żeby zrobić smaczną zupę, potrzebne są dobre składniki spożywcze. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:
* 700 g rabarbaru,
* 200 ml śmietany 12%,
* 2 opakowania cukru waniliowego,
* 8 łyżek cukru,
* 3 łyżki mąki,
* woda,
* makaron,
* sól.
Krok pierwszy
Do dużego garnka wlać 3 litry wody, po czym zagotować całość. W czasie kiedy garnek z wodą jest na piecu, przygotować rabarbar, myjąc go dokładnie, a następnie krojąc na małe kawałeczki.
Krok drugi
Wrzucić rabarbar do wrzącej wody. Dosypać szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, mieszając całość, żeby składniki przemieszały się ze sobą. Gotować aż do momentu, kiedy rabarbar stanie się całkiem miękki. Można zmniejszyć ogień, żeby rabarbar nie rozsypał się od razu na papkę.
Krok trzeci
W szklance zmieszać ze sobą śmietanę oraz mąkę, doprowadzając do rozpuszczenia się mąki – jeśli nie zrobi się tego, mogą powstać nieestetyczne grudki. Dolać miksturę do zupy rabarbarowej, wymieszać i pozostawić do zagotowania się dania.Makaron ugotować w osobnym garnku według przepisu na opakowaniu (dobrze sprawdza się makaron świderki), odcedzić, przelać zimną wodą. Gotowy makaron nakładać na talerze albo do misek. Zalewać ciepłą wodą i podawać. Dla podkreślenia smaku można ozdobić zupę plasterkami truskawek. Smacznego!