Jak zrobić zabielaną zupę grzybową?
Jak zrobić zabielaną zupę grzybową?
Sezon na grzyby po dobrym grzybobraniu sprzyja różnego rodzaju rozwiązaniom kucharskim. Pamiętaj, że zebrane grzyby należy jak najszybciej po przyniesieniu do domu przetworzyć. Można zatem grzyby zamrozić po ich wcześniejszym umyciu i odsączeniu z wody. Można je wysuszyć w piekarniku nagrzanym do około 60° C z lekko uchylonymi drzwiczkami lub w specjalnej do tego celu przeznaczonej suszarce. W końcu można grzyby zamarynować w zalewie octowej, dzięki czemu będą nawet lepiej strawne. Ze świeżych proponuję zrobić pyszną zabielaną zupę grzybową. Świetnie smakuje, rozgrzewa i syci.
Zupę grzybową możesz podawać bez ziemniaków, zastępując je makaronem w różnej postaci. Dobrze smakuje również z chlebem. Pamiętaj jednak o tym, by makaronu nie gotować w zupie, straci ona apetyczny wygląd.
Przygotowanie grzybów i cebuli
Grzyby oczyść, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Rozpuść masło w garnku. Włóż grzyby i cebulę, smaż, mieszając. Smaż, dopóki grzyby nie puszczą soku. Przykryj garnek pokrywką i duś przez około 10 minut.
Przygotowanie zupy
Umytą i obraną włoszczyznę pokrój i dodaj do grzybów. Wlej około 2 litrów wody. Dodaj przyprawy: czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj zupę około 30 minut na wolnym ogniu.
Zagęszczanie zupy
Zupę możesz podać z ziemniakami. Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki włóż do gotującej się zupy i gotuj około 15 minut. Następnie zagęść zupę śmietaną z mąką. Zagotuj i dopraw do smaku. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.