Kremowa zupa z cukinii z fetą – jak ją przyrządzić?
Kremowa zupa z cukinii z fetą – jak ją przyrządzić?
Masz nadmiar cukinii i nie wiesz, co z niej zrobić, a placki już ci się znudziły? Zrób zupę-krem o zielonej barwie, która stanie się jednym z ulubionych letnich dań całej rodziny. Zupa z cukinii jest prosta do wykonania, możliwa do doprawienia wedle uznania oraz bardzo sycąca. Będzie dla Twojej kuchni powiewem odświeżenia.
Niezbędne składniki spożywcze
Poza cukinią, która jest podstawą kremowej zupy, będą potrzebne również inne składniki – im świeższe, tym lepsze. Należy przygotować zawczasu:
* 1 kg cukinii,
* 500 ml bulionu,
* 150 g sera feta marynowanego,
* 4 łyżki tapioki,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 1 ząbek czosnku,
* pieprz,
* sól,
* bagietka.
Krok pierwszy
Cukinię bardzo dokładnie umyć i pokroić na plasterki, wyrzucając tylko zgrubiały koniec. Czosnek obrać z łupinki i zmiażdżyć w prasce. Przygotowaną oliwę rozgrzać na patelni, a następnie oba składniki wrzucić na ciepły tłuszcz. W czasie przypiekania cukinia powinna zmięknąć i przejść lekko zapachem czosnku.
Krok drugi
Gdy cukinia zmięknie, wówczas można przejść do połączenia jej z bulionem. Jeśli podsmażało się ją w brytfannie, wtedy można dolać do niej bulion, jeśli w niższym naczyniu, lepiej przełożyć ją do garnka, po czym zalać bulionem i zamieszać. Fetę pokroić na małe kawałki i dorzucić do obu składników. Zamieszać dużą łyżką.
Krok trzeci
Bulion wraz z cukinią przelać do kielicha blendera, zakryć wieczkiem i rozpocząć miksowanie. Miksować całość aż do całkowitego zmiksowania cukinii. Ponownie przelać kremową już masę do garnka i zacząć podgrzewać. Doprawić w trakcie pieprzem oraz solą dla lepszego smaku, a gdy zupa będzie już gorąca, przelewać do miseczek.Zupę-krem z cukinii podawać ze świeżą bagietką, a przed podaniem można dodatkowo ozdobić ją listkami bazylii lub kawałkami fety pokrojonej w kostkę.